MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Snoeien

Van begin Maart tot eind April    · eenmalig

Zet je de citrusbomen het hele jaar, of een deel van het jaar buiten, dan kan je ze het beste in maart of april snoeien.

De meeste citrusbomen die gekocht zijn, zijn geënt op een een wortel van een andere boom. Dit zorgt ervoor dat de boom beter bestand is tegen de kou en/of dat de boom niet te groot wordt. 5 tot 20 cm boven de grond kun je zien waar de citrusboom geënt is. Hier zie je vaak dat de ene kant van de stam dikker is, of een andere structuur heeft dan de andere kant. Alle takken die onder deze ent plek groeien moet je weg knippen. De vruchten die aan deze takken komen (als ze er al aan komen) zullen niet lekker zijn en zich niet goed ontwikkelen. Daarnaast trekken deze takken een hoop energie weg van de takken waar wel goede vruchten aan komen. Jonge takken kan je zo afbreken, takken die er al wat langer zitten kan je met een snoeischaar zo dicht mogelijk bij de stam afknippen.

Citrusbomen kunnen ook 'water scheuten' krijgen. Dit zijn nieuwe, vaak snelgroeiende, stengels die vanuit het begin of midden van een tak recht omhoog groeien. Vaak hebben ze stekels en grote bladeren. Na een tijdje komen er vruchten aan deze takken. Je kan ze, als je het niet heel erg vindt dat je citrusboom er wat minder symmetrisch uit ziet, laten zitten. Je kan ze ook inkorten zodat ze bij de vorm van de citrusboom passen. Dit zorgt er natuurlijk wel voor dat je minder fruit krijgt aan je boom. 

Wanneer er vruchten aan de citrusboom zitten die weinig zon krijgen door de takken waar geen vruchten aan groeien, kan de takken wat inkorten zodat de vruchten meer zonlicht krijgen. Dit zorgt ervoor dat de vruchten sneller en beter rijpen.

Als je boom te groot is geworden, dan kan je er voor kiezen om de kroon van de citrusboom te snoeien. Wanneer je alle takken inkort, dan is de kans groot dat je minimaal 1 jaar veel minder, of zelfs geen citrusvruchten aan de boom zult krijgen. In plaats hiervan kan je beter elk jaar 10 tot 20% van de takken inkorten, en de rest laten voor wat het is. Uiteraard duurt het langer voordat je boom terug in model is, maar kan je nog steeds elk jaar vruchten plukken.

In onze shop