MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Chinese dadel

Groeit in 24 tuinen

Latijnse naam
Ziziphus jujuba
Hoogte
1 - 960 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Algemene omschrijving

ZIZIPHUS JUJUBA of Chinese dadel. De Chinese dadel is een veelzijdige plant. Behalve dat hij mooi bloeit, komen er eetbare vruchten aan die voor alles en nog wat goed zijn. Daarbij is hij winterhard en kan zo in de volle grond geplant worden. Zelfs arme schrale grond is geen probleem, de Ziziphus Jujuba groeit ondanks dit prima.

Vereisten

Winterhardheid zone -20 graden
Plaats: Zon, half schaduw.
Grondsoort: Gewone grond

Bloei: april, mei.
Herkomst: Oost Azië, China, Japan

Groei: Snel.
Hoogte: 10 meter.

Onderhoud

snoei: alleen in vorm en dode takken verwijderen

Gebruik

In april en mei bloeit de boom met kleine creme kleurige bloemen.Evt. zelf bestuiven voor het bevorderen van vruchtgroei. Hierna begint de vruchtgroei. Deze vruchten zijn rijp in oktober. Deze vruchten zijn ongeveer 2 cm in diameter en krijgen een rood/bruine kleur wanneer rijp. In een vrucht zitten meestal twee kleine pitten. De Chinezen zijn gek op deze vruchten. Het poeder van de gedroogde vruchten worden gebruikt in de Chinese keuken voor het op smaak brengen van "Kochujang" een hete soya/pepersaus. Ook worden de vruchten vers gegeten, gedroogd net als dadels, gekookt in pudding, voor in de cake, jam van gemaakt. Het lekkerste zijn de vruchten gedroogd als dadels, dan komt de zoete smaak nog meer naar voren. Chinezen gebruiken de Jujuba ook voor medicinaal gebruik.

Zo is het eten van deze vruchten goed voor de spieropbouw, uithoudingsvermogen, extra energie, tegen vermoeidheid. het eten van de vruchten zou ook een remmende werking hebben op het aankomen in gewicht. Activeert de leverfunctie extra, vergroot de weerstand voor het immuumsysteem en zo nog een hele lijst

Berichten over deze plant