MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Rode Esdoorn

Groeit in 71 tuinen

Latijnse naam
Acer rubrum
Hoogte
1 - 1000 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Nat
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Algemene omschrijving

De bladeren zijn donkergroen. De volwassen hoogte van deze middelgrote boom is ca. 2000 cm. Verdraagt een temperatuur tot -30 gr. C. Heeft een decoratieve vorm. Is goed verkrijgbaar.

Voor aanplant langs rivieren en laaggelegen gebieden met een wisselende grondwaterstand
 

Vereisten

Houdt van een vochthoudende, doorlatende bodem die slechts heel kort onder mag lopen. Daarnaast is er een voorkeur voor grond met een vrij neutrale zuurgraad (pH = 6.0 - 7.5). Verlangt een plekje in de volle zon en verdraagt zomerse hitte gedurende een korte periode, mits de standplaats voldoende vochtig is.

Onderhoud

Acer (esdoorn) Esdoorns zijn bloeders. Dat wil zeggen dat zij na het snoeien hun wonden niet snel sluiten. De sappen blijven daardoor uit de plant stromen en de plant sterft. Daarom snoeien we esdoorns als hun sapstroom minimaal is (winter). We controleren dat altijd eerst met het snoeien van enkele takjes, voordat we de hele boom of heester onder handen nemen. We kunnen eventueel ook in de zomer snoeien, want als de plant vol in het blad staat geeft het snoeien ook geen problemen. Esdoorns hoeven zelden gesnoeid te worden, maar ze verdragen het goed als snoei om praktische redenen gewenst is (ruimteoverschrijding, opkronen) Acer campestre (veldesdoorn) Deze esdoorn groeit uit zichzelf uit tot een grote heester, maar ze kan ook opgekroond worden tot een boom. Als ze als heester te groot wordt is ze eenvoudig te snoeien. Dat mag zelfs tot vlak boven de grond. Houd bij het snoeien wel rekening met het feit dat ook deze Acer dood kan bloeden. De veldesdoorn kan ook als haag toegepast worden, maar vanwege de vrij snelle groei moet u haar dan wel drie maal per jaar knippen, anders wordt ze veel te breed. Bij voorkeur knippen met een snoeischaar om 'halve' bladeren te voorkomen. Acer japonicum Japanse esdoorns groeien traag en hebben geen snoei nodig. We snoeien alleen als het niet anders kan, want snoei tast meestal de losse vorm van deze plant aan. We verwijderen bij het snoeien uitsluitend takken die de vorm uit zichzelf al ernstig verstoren en takken die door de vorst beschadigd of afgestorven zijn. Houd bij het snoeien wel rekening met het feit dat ook deze Acer dood kan bloeden. Acer palmatum Deze Japanse esdoorns groeien nog trager dan Acer japonicum en hebben ook geen snoei nodig. We snoeien alleen als het niet anders kan, want snoei tast meestal de losse vorm van deze plant aan. We verwijderen bij het snoeien uitsluitend takken die de vorm uit zichzelf al ernstig verstoren en takken die door de vorst beschadigd of afgestorven zijn. Houd bij het snoeien wel rekening met het feit dat ook deze Acer dood kan bloeden.

Gebruik

Deze plant is in haar jonge jaren eenvoudig met allerlei vaste planten te combineren. Later alleen nog maar met 'bosrand' en 'bosplanten'.

Berichten over deze plant