MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Rododendron 'Anne Frank'

Rhododendron 'Anne Frank'

Foto: Rododendron 'Anne Frank'

  • Kleinbloemige soort met rose/rode bloem. De bloeiperiode is mei.
  • Planthoogte: ca 50 cm.
  • Deze plant is zeer winterhard en blijft de gehele winter groen. 
  • Standplaats: zon of halfschaduw, humusrijke grond.
  • Geschikt voor een koele open plaats.Met een min of meer voedselrijke, matig droge tot licht vochtige, grond die zuur tot neutraal is en uit zand-humus of zand-leem/klei bestaat.
  • Planten met turf aanbevolen.
  • Zonder sneeuw kans op vorstschade. 

Geef nooit kalkhoudende meststoffen en plant ondiep. Bedek de grond rond de plant met een laag organisch materiaal (blad, takken, tuinturf, maar mag geen kalk bevatten). Snoeien zelden nodig. Als de struik van onderen kaal is geworden kunt u de takken uit de grond wegsnoeien. Er moet wel wat groen, of een aanhechting van groen, blijven zitten onder de plaats waar u geknipt heeft.  Oude bloemen alleen verwijderen bij planten die nog moeten groeien. Bij volgroeide planten de oude bloemen laten zitten.

Bemesting:  Voor zuurminnende planten is het belangrijk om de fosfor gift zo laag mogelijk te houden zodat de bodem niet alkalisch wordt. Stikstof is hier mede een vorm om de bodem zuur te houden indien de stikstof gift voornamelijk bestaat uit NH4+. Daarnaast is stikstof van belang voor de sierwaarde van het blad en de stimulering van de groei (zuurminnende planten groeien over het algemeen minder snel). Kalium is hier hoger zodat de vochthuishouding beter geregeld wordt (met name belangrijk voor wintergroene zuurminnende planten) en de planten beter afharden zodat ze niet kapot vriezen in de winter. Van eenjarige zomerbloeiers wordt verwacht dat ze het hele seizoen goed groeien en bloeien. Aangezien de nadruk ligt op bloei en vertakking ligt in deze formulering ook de nadruk op kalium. Dit zorgt tevens voor een betere waterhuishouding en stevigere celwanden waardoor de plant zuiniger omspringt met het beschikbare water en minder kans heeft op aantastingen door insecten. Stikstof is hier hoger dan bij kuipplanten om de groei extra te bevorderen. 

Te combineren met vaste planten van het type bosrand- en borderplant, maar niet te dicht er op.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 50 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Zuur
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend