MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Montbretia 'Red King'

Groeit in 59 tuinen

Latijnse naam
Crocosmia 'Red King'
Hoogte
1 - 60 cm
Kleur
Winterhard
Ja
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Crocosmia Red King is kleinbloemig, maar valt met de prachtige oranje/rode bloemen met geel zeker op.
Crocosmia Red King is een bonte kleurenexplosie! Struiken in stralende zonnekleuren die prachtig te combineren zijn met Coreopsis, Verbena bonariensis of andere planten. In potten zijn ze mooi in combinatie met grassen of bladsierplanten zoals Heuchera. De zachte bloemstelen wuiven in de zomerwind en de bloemen glinsteren in de zon – Monbretia zorgt voor het ultieme zomergevoel!

Crocosmia, ook wel Montbretia genoemd, behoort tot de familie van de Iridaceae. Deze bollenplant stamt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika. Er zijn kleinbloemige Crocosmia’s, die sinds 1900 in Europa te vinden zijn. In de jaren ’50 werd de grootbloemige Crocosmia gekweekt. De naam Crocosmia is afgeleid van de Griekse woorden ‘krokos’ (saffraan) en ‘osme’ (geur): een plant met saffraangeur. De soortnaam Masonorum komt van de Amerikaanse botanicus Herbert Louis Mason.

Crocosmia produceert meerdere bloemen per steel en heeft lint- en zwaardvormig blad. Het blad sterft aan het einde van de zomer of in de herfst af. De zeven Zuid-Afrikaanse, meerjarige soorten hebben smalle, mesvormige en gevouwen bladeren. Net als bij de Gladiool groeien deze in waaiervorm vanuit de basis van de plant. In de zomer, half juli, verschijnen de felgekleurde bloemen aan vertakte aren.

Crocosmia wordt vooral gekweekt als hybride en vermeerdert zichzelf via de wortelballen. Het is een sterke perk-, of liever gezegd borderplant met bloemen in opvallend rood, oranje en geel. Er zijn klein- en grootbloemige soorten. De bloemen staan achter elkaar aan enigszins overhangende bloemstelen. Na de bloei ontstaan er bessen, die ook als snijgroen gebruikt kunnen worden. De aarvormige bloemen zijn ook geschikt voor in de vaas. De bloemen van de Crocosmia kunt u drogen en als u ze onderdompelt in water ruiken ze naar saffraan.

Crocosmia komt het best tot zijn recht in combinatie met soortgelijke kleuren of elegante, lage grassen. Dicht op elkaar geplant zorgen ze voor zomervreugde in de tuin, in perken en langs paden. Gemengde plantperken zijn kleine natuurbiotopen en ze zijn snel aangelegd. Denk bijvoorbeeld aan groenblijvende tuinplanten, groenblijvende coniferen of een beuk, met op de voorgrond een laurier- of taxushaag. De kleuren van struiken, gecombineerd met groenblijvende planten, zorgen voor een optische samenhang in uw tuin. Met verschillende planten, geurende rozen, decoratieve elementen en bomen waarop vormsnoei is toegepast creëert u een harmonieus, charmant geheel naar eigen wens.

Standplaats:  U kunt de bollen na de laatste vorst, in maart of begin april, planten in vruchtbare grond, op een plek met ochtendzon. Plant u de struik in de zomer of herfst, dan moet deze in de winter worden afgedekt ter voorkoming van bevriezing. Na een jaar is de Crocosmia winterhard.
Crocosmia Red King, Monbretia groeit goed in hoeken waar andere planten het moeilijk hebben vanwege droge of schrale bodem. Ze gedijen zelfs in prairietuinen en perken. Crocosmia is ook geschikt voor potten en bakken. De bollen zijn klein, dus de plant kan ook als solitair worden gebruikt.

  • Kleur  :     Oranje, Rood
  • Bloeimaand(en)  :     Juli, Augustus, September
  • Planttijd  :       Voorjaar
  • Groeihoogte  :     65 cm (bladhoogte)
  • Bijzonderheden  :     Vraat resistent
  • Plant Positie  :     Volle zon, Half schaduw
  • Bodem soort  :     Vruchtbare grond, Humusrijk, Goed gedraineerd
  • Kouderesistentie  :     Winterhard, Matig Winterhard

Berichten over deze plant