Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Japanse Parasolden

Sciadopitys verticillata  • 

Foto: Japanse Parasolden

Foto: Japanse Parasolden
Foto: Japanse Parasolden
Foto: Japanse Parasolden

De Sciadopitys verticillata wordt in het Nederlands ook wel Japanse Parasolden of Kransspar genoemd. Deze conifeer heeft zijn naam te danken aan zijn naalden, die in kransen aan het einde van de scheuten staan, net als een parasol. Erg decoratief. Kan tot 10 meter hoog groeien en mag niet in de volle zon geplaatst worden.

De Japanse Parasolden is volledig winterhard, en een evergreen (groenblijvend), hij staat graag op een beschutte plek uit de wind, in de halfschaduw of in de zon. Hij groeit op alle gronden, maar het liefst op zure grond. De boom groeit zeer langzaam en kan beter niet gesnoeid worden. De plant gedijt ook prima in een ruime pot , uit de wind, op terras of balkon.

De boom heeft loten die klein en schubachtig zijn, hieromheen staan kleine , dunne naalden. De naalden staan in grote schijnkransen rondom de twijgen,  zijn leerachtig en glanzend groen, diep gespoord. Het zijn eigenlijk dubbele naalden, die aan elkaar gegroeid zijn.  De takken zijn kort , omhoog gebogen en spreiden zich uit.  De boom is éénhuizig, dus zowel mannelijk als vrouwelijk.  De vrouwelijke kegels zijn cilindrisch van vorm en kunnen in grootte verschillen (van 4,5 tot 10cm). Het duurt wel een paar jaar voordat de vrouwelijke kegels volgroeid zijn. De mannelijke kegels hangen in dichte groepjes en worden 0,5 tot 1,5cm lang.

Eigenschappen

Hoogte
220 - 1000 cm
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Vochtig
Licht
Zon
halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend