MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Monnikskap

Aconitum napellus  • 

Foto: Monnikskap

Monnikskap
Foto: Monnikskap
Foto: Monnikskap

De Blauwe Monnikskap (Aconitum napellus) is een kruidachtige, vaste plantensoort uit de ranonkelfamilie, die zijn naam dankt aan de helmvormige, blauwpaarse bloemen. Het is een meerjarige plant die voorkomt op het noordelijk halfrond van Amerika, Europa en Azië. Hij wordt ook in tuinen aangeplant. De plant is zeer giftig.
De plant wordt 50–150 cm hoog en heeft een rechtopgaande stengel. Het blad is lobbig vijf tot zevenvoudig diep gedeeld en zeer variabel van vorm. De bovenste bladeren zijn minder gedeeld dan de onderste.
De plant vormt knolachtig verdikte wortels en bloeit in juni met donkerblauwe bloemen. De bloeiwijze is een tros, die bezet is gebogen haren. Het bovenste kroonblad is helmvormig, dat breder als hoog of even breed als hoog is. De bloem heeft veel meeldraden, die aan de basis verbreed zijn.
De vrucht is een ongesteelde kokervrucht met snavel. Ze zitten meestal met drie bij elkaar. De zaden zijn 4,5 mm lang en 3 mm breed.

Blauwe monnikskap houdt van een schaduwrijke plek. Volle zon wordt wel verdragen mits de bodem goed vochtig blijft. Opvallend aan de plant zijn de diepblauw gekleurde bloemen die in een tros boven de plant uitsteken. Ze hebben de vorm van een kap of een helm, vandaar de Nederlandse naam. De wetenschappelijke naam Aconitum is waarschijnlijk afgeleid van konè (doding). Napellus is het verkleinwoord van napus (raap) en slaat op de raapvormige wortelstok.

Verzorgingstip: Na de bloei deze vaste plant tot handhoogte terugsnoeien

Zaaien: September-oktober ter plekke of in zaaibakje buiten zaaien. In het voorjaar uitdunnen op 15 cm. September eventueel verplanten.

  • Omschrijving:  overige kruidachtige planten, tot 1.50 m.
  • Verspreiding:  Westelijk- en Centraal-Europa
  • Leefgebied:  een typische bergplant, staat meestal op een hoogte tussen 1.000-2.000 m, groeit in open bossen, in bosranden en struwelen, aan beekoevers, in ruigten en in graslanden.
  • Winterhardheid:  Kouder dan -20 °C
  • Bloemkleur:  de bloemen zijn blauwpaars van kleur.

Eigenschappen

Hoogte
120 - 180 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Kalkrijk
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend

In de webshop