MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Bezemstruik

Groeit in 19 tuinen

Latijnse naam
Spartium junceum
Andere benamingen
Spaanse brem, Portugese brem
Hoogte
1 - 300 cm
Kleur
Winterhard
Matig
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Algemene omschrijving

Niet te verwarren met Brem (Cytisis scoparius), ook uit de vlinderfamilie. De bezemstruik is bladverliezend, ook al zit er bijna geen blad aan. Het blad is klein en langwerpig (zie foto’s). De struik, die wel tot 2,5 meter breed en hoog kan worden, bloeit in Mei en Juni, met felgele erwtachtig bloemen tot 50 cm lange trossen, op nieuwe stengels. De bloemen verspreiden een zoete geur. Ze vormen lange zaadpeulen, eerst groen behaard, vervolgens bruin tot zwart. De plant staat graag op een beschutte plaats in de volle zon en kan wel wat extra winterbescherming gebruiken. Ze kan goed tegen droogte en lokt veel bijen en vlinders.

Onderhoud

Snoeien na de bloei of in het voorjaar na de ergste vorst. Dode en zieke takken verwijderen. Na enkele jaren verjongen door de oudste takken terug te snoeien.

Vermeerderen

Door de zaden te planten in september of in maart. Het is mogelijk het percentage van ontkiemen tot 90% te verhogen door de zaden als volgt te behandelen: in water van 100°C voor 23 minuten, dan 60 – 65 °C voor 30 minuten, vervolgens 40°C voor een uur en ten slotte koud water voor 40 uren.

Gebruik

De bloemextracten worden gebruikt in de parfumindustrie.

Berichten over deze plant