MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Sneeuwbes (algemeen)

Foto: Sneeuwbes (algemeen)
Foto: Sneeuwbes (algemeen)
Foto: Sneeuwbes (algemeen)

De sneeuwbes is een struik, die behoort tot de kamperfoeliefamilie. Het is een stinsenplant. De plant komt van nature voor in Noord-Amerika.
De bessen zijn doordat ze saponine bevatten, giftig. De struik wordt tot 1,5 m hoog en vormt uitlopers.
De bekendste sneeuwbes is de Symphoricarpos albus. Deze heeft eironde bladeren en zuiverwitte bessen.
In de herfst, wanneer de meeste bomen en struiken hun bladeren kwijt zijn, valt de sneeuwbes met zijn trossen witte, parelvormige bessen op. Donkere plekken in tuin of plantsoenen lichten daardoor op en dat blijft een groot deel van de winter zo.
Het zijn struiken die goed met bomen kunnen concurreren en daardoor geschikt zijn als onderbeplanting. De besjes van de varieteit laevigatus zijn iets groter dan de andere kweekvormen. Het is een struik met veel uitlopers.

De besjes van Symphoricarpos kent ieder kind. Ze worden geplukt om in blaaspijpen weggeschoten te worden. Ze worden ook wel knapbessen genoemd, want als je er op gaat staan, knappen de besjes kapot. Symphoricarpos is een sterke struik die wel tegen een stootje kan. Daarom vind je hem ook vaak in plantsoenen en andere openbare plaatsen. Zoals gezegd, het opvallendste aan de struik zijn de bessen. Er zijn er met zuiver witte bessen of ook met bessen met een parelmoerroze gloed. 
De Latijnse naam Symphoricarpos komt van het Griekse woord symphorein (dicht bijeen staand) en karpos (vrucht) en heeft te maken met de in trossen staande bessen.
Een sneeuwbes is uitermate goed bestand tegen luchtverontreiniging, gemakkelijk in onderhoud en groeit overal wel. De bloei is onopvallend. In het voorjaar zijn er kleine, witte of roze klokvormige bloemen, in de nazomer gevolgd door de witte, bolvormige bessen.

Sneeuwbes onderhoud

Een sneeuwbes hoeft niet elk jaar gesnoeid te worden. Eens per drie tot vier jaar worden alle scheuten halverwege de winter tot tien centimeter boven de grond afgesnoeid. De sneeuwbes loopt in het voorjaar vlot weer uit. Op deze manier wordt veroudering voorkomen.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 200 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal, Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend