MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Snoeien

Van begin Januari tot eind December    · eenmalig

Wat zijn de kenmerken van Liatris spicata 'Kobold'?

De Liatris spicata 'Kobold' is een gemakkelijke, winterharde en bladverliezende tuinplant. Het is van oorsprong een prairieplant. De plant is eenmaal aangeworteld erg droogtetolerant. Opvallend zijn de aar-vormige bloemen. Spicata is Latijn voor aarvormig. Tijdens de bloei, die duurt van juli tot in augustus, verschijnen eerst de knoppen. Die beginnen daarna van boven naar beneden paars te bloeien. Dat betekent dat de uitbloei aan de bovenkant van de aar start, wat in de plantenwereld niet veel voorkomt.

De stengels worden rond de 60 centimeter lang en zijn bezet met bladeren die langwerpig van vorm zijn; ze lijken wel wat op gras. De bloemen van de Liatris spicata 'Kobold' kunnen als snijbloem gebruikt worden. Ze staan mooi in een boeket en zijn lang houdbaar. Het is een tuinplant die door zijn rechte verticale vorm mooi combineert met andere bloeiende vaste planten. De Liatris spicata ‘Kobold’ is in trek bij vlinders, hommels en bijen. De plant zorgt dus voor een levendig schouwspel.

Hoe plant u Liatris spicata 'Kobold'?

Wij leveren deze tuinplant in een pot van 9x9 cm. Het is daardoor mogelijk om de Liatris spicata 'Kobold' het hele jaar door te planten. Voor de plant is het echter beter om deze tussen maart en september te planten. De knollen zijn bij jonge planten, zeker in natte winters, gevoelig voor rotting. Eenmaal goed aangeworteld vormt dit geen probleem meer en is het een van de meest gemakkelijke tuinplanten.

Zorg voor een zo zonnig mogelijke standplaats. Wanneer u gaat planten, moet de bodem vooraf goed doorlatend gemaakt worden. Maak hiervoor de grond goed los. Doe daarna aanplantgrond in het plantgat en vermeng deze met de aarde.

Voordat u gaat planten dompelt u de Liatris met pot in een emmer water zodat de kluit goed vochtig is. Haal vervolgens de tuinplant uit de pot en zet hem in het plantgat. Voeg aarde toe en druk die met de hand goed aan. Tuinplantenwinkel.nl adviseert zeven tuinplanten per vierkante meter. De Liatris spicata kunt u gemakkelijk zelf vermeerderen door na de bloei een deel van de plant af te ‘scheuren’ en dat op een andere plaats aan te planten.

Hoe moet u Liatris spicata 'Kobold' snoeien en wat voor onderhoud is er nodig?

Als u de uitgebloeide bloemen weg knipt, bestaat de kans dat de Liatris spicata 'Kobold' nog een keer gaat bloeien. Verder is snoeien niet nodig. In de herfsttuin staat deze uitgebloeide tuinplant nog een tijdje decoratief. Na de winter kunt u de verdorde delen van de plant wegnemen, waarna de plant opnieuw zal uitlopen.

In onze shop