MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Gladiool 'Mediterranee'

Gladiolus 'Mediterranee'  • 

Foto: Gladiool 'Mediterranee'

Foto: Gladiool 'Mediterranee'

Algemene omschrijving

Familie: Liliaceae

Bloemkleur: bijna alle kleuren die je kan bedenken.
Bloeiperiode: Juli - September
Hoogte: verschilt per type; 50-150 cm
Plantdiepte: 10 cm
Plantafstand: 12 cm
Boltype: knol
De bladeren van de gladiolus zijn zwaardachtige gevormd, vandaar de naam ‘zwaard lelie’.


Gladiolus is één van de 4 populairste zomerbloeiende bloembollen. Mensen gebruiken ze voor in de tuin, maar ook als snijbloem in de zomermaanden. De gladiolen die we kennen zijn allemaal hybriden en worden geteeld sinds 1841. Het is moeilijk om een origineel soort te identificeren, maar botanisten geloven dat er ongeveer 300 zijn. Gladiolen zijn makkelijk te kruisen zodat er elk jaar nieuwe soorten ontstaan als de oude minder populair worden. Veel grootbloemige variëteiten zijn na 1940 in Engeland en Nederland geteeld. De butterflytypes zijn in 1951 geïntroduceerd en de laatste 20 jaar is het Amerikaanse soort steeds populairder geworden.


We kunnen grootbloemige gladiolen indelen in de volgende groepen:
Grootbloemige gladiolen: Dit is de belangrijkste groep, gebaseerd op kwaliteiten en een aantal verkrijgbare soorten. In Nederland worden honderden variëteiten geteeld in heel veel kleuren en kleurcombinaties.
Butterfly gladiolus: Deze groep bevat variëteiten waar de plant net zo groot is als bij de grootbloemige gladiolen, maar de bloemen kleiner zijn. De kleur van de bloem is vaak in sterk contrast met de rest van de plant, en lijkt zo dus op een vlinder. Butterfly gladiolen zijn erg geschikt voor snijbloemen productie.
Primulinus gladiolus: Deze variëteiten stammen van de gele gladiool primulinus. Deze groep kan worden herkend aan het grote blad welke de andere bloembladeren bedekt. Het hart van deze bloem is om deze reden moeilijk te zien.


Naast de grootbloemige gladiool zijn er ook kleinbloemige gladiolen in de volgende groepen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren:
Gladiolus colvillei
Gladiolus nanus
Gladiolus tubergenii
 

Vereisten

Lichtomstandigheden: volle zon
 

Onderhoud

nog geen omschrijving.

Gebruik

Toepassingen: borders en als snijbloem
.

Eigenschappen

Hoogte
50 - 150 cm
Kleur
Winterhard
Neen
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend