MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Aardbei (algemeen)

Groeit in 28828 tuinen

Latijnse naam
Fragaria x ananassa
Andere benamingen
aardbeien, frezen
Hoogte
1 - 30 cm
Kleur
Winterhard
Ja, Neen
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal, Nat
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend
Planten tags

Algemene omschrijving

De aardbei (Fragaria x ananassa) behoort tot de familie van de rozen (Rosaceae). De bloem van de aardbei lijkt nog het meest op die van de meidoorn. Na bestuiving verdikt de bloembodem zich tot een sappige schijnvrucht. Onder de vuurrode glans van de vrucht gaat voor het grootste deel water met suikers schuil. De zaadjes bevinden zich als gelige pitjes op de buitenkant van het vruchtvlees.


Er zijn heel veel aardbeirassen. Het begrip 'ras' is vergelijkbaar met variëteit. Een ras (en ook een variëteit) ontstaat uit zaad na kruisbestuiving. Door kruisen hoopt de kweker een soort te vinden die voldoet aan een of meer specifieke eisen, zoals bijvoorbeeld ziektevrij zijn, grootte, smaak of kleur van de vrucht. Ook kan er geselecteerd worden op tijdstip van verschijnen van de vrucht en het rijp worden. Er zijn aardbeien om in de tuin te planten en er zijn enkele klimmende en hangende soorten. Door deze selecties zijn rassen in te delen in vroege, middelvroege en late aardbeien.


Een specifiek ras met zijn eigenschappen kan daardoor in dat land geteeld worden, waar op zeker moment de klimatologische omstandigheden ervoor het gunstigst zijn. Vandaar dat het mogelijk is om het hele jaar door aardbeien te kopen. Voor de tuin en het balkon kan dus ook het aardbeienseizoen langer zijn dan alleen maar de oogstperiode juni - juli. Het is een kwestie van meer rassen aanplanten.

Aardbeien houden van mulch! In het Engels worden ze niet om niets "straw" berries genoemd. Let erop dat stro enorm isoleert. Geef daarom de plantjes en wortels eerst de kans om in het voorjaar door de zon opgewarmd te worden. Stro kan het beste eronder worden gelegd als de eerste bessen verschijnen.In plaats van stro kan je hiervoor ook houtschors gebruiken.

Goede buur
- In combinatieteelt is knoflook een goede buur.
- prei

De Grondeisen:

Een goed ontwaterde, ietwat lichtzure grond. Bekalking voorafgaand aan de teelt van aardbei is dan ook meestal nodig.

Aardbeien kunnen in de winter absoluut geen stilstand water rond de wortels verdragen. Daarom kweken wij ook graag op licht verhoogde 20 cm. bedden.

Bemesting: Organische

De organische bemesting zoals stalmest of champost geven we aan de voorteelt of het najaar voordien we gebruiken bv 10 kg/m2 stalmest of 4 kg/m2 champost.

Bemesting: Scheikundige

Een scheikundige bemesting voeren we uit minimaal 1 maand voor het planten! Aardbeien zijn heel zout gevoelig! Een te laat uitgevoerde bemesting zal zeker wortelverbranding veroorzaken. We gebruiken een samengestelde meststof voor groenten. We strooien deze voor de grondbewerking zodat de meststof goed verdeeld is.

Het advies luidt: 80 eenheden stikstof, 80 eenheden fosfor en 200 eenheden Kalium.

We kunnen aan deze hoeveelheden voldoen door bijvoorbeeld 7 kg blauwe korrels ( 12-12-17+4MgO ) per are, aangevuld met 2.5 kg patentkalium. Of ook met 10 kg 8-8-12 eveneens aangevuld met 2.5 kg patentkalium.

Gedroogde organische,

Indien we door de voorteelt in het onmogelijke verkeren om één maand vooraf met scheikundige meststoffen te bemesten kunnen we ook gebruik maken van gedroogde organische meststoffen.

Voorbeelden zijn 7-8-9 of Osmo 6-7-8. We gebruiken hiervan 12 kg per are en we vullen aan met een potasmeststof onder organische vorm.

De elementen

Kalium of potas

Dit element wordt op lichte gronden nogal eens verwaarloosd! Op lichte gronden spoelt kalium namelijk heel gemakkelijk uit, wat op zwaardere gronden niet het geval is.

Toch is dit element het belangrijkste om bij onze plant stevige bladeren en goed rijpende en smakelijke vruchten te bekomen.

Stikstof:

In tegenstelling tot bij de kweek van onze prei of kolen moeten we bij de aardbei spaarzaam omspringen met gebruik van stikstof. Teveel stikstof veroorzaakt een overmatige bladgroei met kleinere vruchten die slecht rijpen als gevolg.

Grondbewerking:

We voeren de diepe grondbewerking een viertal weken vooraf uit. Op die manier kan de grond bezakken en kunnen de gestrooide meststoffen gemakkelijk zich verspreiden zodat ze geen verbranding meer kunnen veroorzaken. Indien deze vroege grondbewerking niet kan , dan moeten we voor het planten de grond rollen.

Overwinteren:

Niettegenstaande er na de winter al eens een plantje verloren kan gaan mag je aardbeien winterhard noemen.

Voorjaar:

Na de hergroei ruimen we oude en bruine bladeren op en gieten we voor een tweede maal met het hiervoor vermelde product. bespuitingen zijn normalerwijze niet meer nodig. Indien er in het najaar voldoende aandacht aan is besteed.

Berichten over deze plant

  • Lieven G.Lieven G.Plus voegde een video toe aan Aardbei (algemeen) (Fragaria x ananassa). Vrijdag 6 September 2019 om 19:27
  • Dominique C.Dominique C.
    hallo, mijn aardbeien blijven wit tot roze en barsten. De pel is ook zeer hard. Wat doe ik verkeerd?
    Donderdag 13 Juni 2019 om 18:49
    •  Bekijk alle 3 reacties »
    • Pascal G. Pascal G. Indien vruchtdragende planten na een droge periode veel water op korte tijd krijgen kunnen er scheurtjes in deze vruchten ontstaan.
      Donderdag 13 Juni 2019 om 21:11
    • Dominique C. Dominique C. oké bedankt, ik probeer wat regelmatiger water te geven. Merci
      Donderdag 13 Juni 2019 om 22:27
  • Marijke d.Marijke d.
    In onze tuin staat nu een enorme aardbeiplant met veel aardbeien in een pot. Gisteren zag ik een enigszins rode die een uurtje later afgeknabbeld bleek ..... Inmiddels heb ik de dief op heterdaad betrapt: een merel .... Zij heeft er vandaag meer naar binnen gewerkt. Ik overweeg een netje te spannen … Lees verder »
    Woensdag 23 Mei 2018 om 20:52
    •  Bekijk alle 5 reacties »
    • Marianne V. Marianne V. Ik verpak onze vrij grote blauwe bes jaarlijks in vliesdoek, dat wat gebruikt wordt als winterbescherming, om dezelfde reden. Voor vitrage is de struik te groot en daarmee enkele keren draperen lukt … Lees verder »
      Donderdag 24 Mei 2018 om 13:47
    • Marijke d. Marijke d. Dank jullie wel, het vliesdoek heb ik nog niet kunnen kopen, er zit een stuk vitrage omheen met wat gaas aan de zijkanten. Niet helemaal veilig maar ik hoop op het afschrikwekkend effect, het gaas … Lees verder »
      Vrijdag 25 Mei 2018 om 08:25
  • Kimberly S.Kimberly S.
    Ik heb 6 bakken in mijn moestuin en wil wisselteelt toepassen (het is mijn eerste jaar als 'moestuinier' dus heb nog veel te leren).
    Ik heb een bed gereserveerd voor aardbeien maar nu heb ik een probleem... Als ik de aardbeien in augustus plant en pas in mei oogst hou ik zo een van de bedden … Lees verder »
    Dinsdag 19 April 2016 om 19:42
    •  1 reactie
    • Stijn S. Stijn S. ik heb vorig jaar mijn eerste stekken geplant in oktober en deze hebben een massa aarbeien gegeven de zomer erna dus ik zie niet in waarom je een bedje reeds zou leeglaten vanaf augustus. Dit jaar … Lees verder »
      Vrijdag 27 Oktober 2017 om 19:16
  • Judith D.Judith D.
    Aardbeienplantjes hebben de winter overleefd :) Dode bladeren en takjes verwijderd en op de meest zonnige plek van het moment gehangen
    Donderdag 26 Februari 2015 om 19:32
  • Figen D.Figen D.
    wie wil er aardbeiplantjes?
    Vrijdag 25 Juli 2014 om 22:50
  • Piet F.Piet F.
    De takken boven mijn aardbeien schrikken de vogels af. De kikker of pad heeft mij wel een aap doen schrikken maar zorgt wel dat er geen slakken mee-eten.
    Maandag 16 Juni 2014 om 21:34
    •  Bekijk alle 7 reacties »
    • Heidi Heidi Och, als je toch met de schaar naar buiten gaat om wat aardbeitjes te knippen, dan is zo'n slak toch ook zo uh... Toch?
      Dinsdag 17 Juni 2014 om 22:01
    • Myriam V. Myriam V. als ik dat zo herlees... een hele direntuin heb je daar Piet, tot apen toe :))
      Woensdag 18 Juni 2014 om 10:21
  • Sara V.Sara V.
    hallo, ik heb aan mijn aardbeien nu 3 uitlopers hangen, maar wanneer en hoe moet je dat nu in feite doen? want als beginnend tuinier weet ik nog niet veel en weet dus ook niet wat ik ermee moet doen :) groetjes sara
    Zondag 15 Juni 2014 om 14:47
    •  Bekijk alle 3 reacties »
    • Johanna H. Johanna H. Zodra de uitlopers worteltjes vormen ze losknippen van de moederplant en op de gewenste plek uitplanten. Het laten zitten van de bewortelde uitlopers vraag veel energie van de moederplant.
      Zondag 15 Juni 2014 om 21:13
    • Sara V. Sara V. dank je wel beide voor de raad.
      Zondag 15 Juni 2014 om 22:26
  • Eco t.Eco t.
    Dit jaar testen we het telen van aardbeien uit in een vierkantemetertuin.
    Donderdag 6 Maart 2014 om 22:02
    •  Bekijk alle 11 reacties »
    • Henk L. Henk L. Had dit zeker moeten weten gezien ecotuinweetjes blog.
      Niet zo slim van me.
      Heel veel succes er mee
      Zaterdag 8 Maart 2014 om 21:55
    • Eco t. Eco t. Geen probleem, Henk. Wie niet kritisch is valt in slaap ;-)
      Vrijdag 14 Maart 2014 om 14:06
  • Fien K.Fien K.
    vraagje, ik heb aardbeien staan los in potten, wat kan ik daar nu het beste mee doen?, beschut wegzetten voor de winter of binnenzetten?
    Vrijdag 8 November 2013 om 16:15
    •  Bekijk alle 10 reacties »
    • Fien K. Fien K. bedankt iedereen voor jullie reacties!
      Woensdag 13 November 2013 om 10:44
    • Jos E. Jos E. Je kunt de plant kleiner maken en zodoende weer een groeistimulans geven. Wel in een tijd datze direct kan gaan groeien. April bijvoorbeeld. Of aanzien wanneer de haarwortels weer verschijnen.
      Vrijdag 17 Januari 2014 om 20:54
  • Matthijs V.Matthijs V.
    Deze doen het goed in smaak, vorm en houdbaarheid volgens kweker vissers. (http://www.vissers.com/?/nl/aa...)
    Woensdag 10 April 2013 om 12:23
  • Marloes v.Marloes v.
    Lekker!
    Woensdag 3 Oktober 2012 om 23:26
  • Koen M.Koen M. voegde een foto toe aan Aardbei (algemeen) (Fragaria x ananassa)
    Foto: Aardbei (algemeen)
    Zondag 23 September 2012 om 16:33
  • Maarten C.Maarten C.Plus
    Hopelijk vanavond mijn eerste aardbei oogsten :P
    Dinsdag 29 Mei 2012 om 14:14
    •  Bekijk alle 10 reacties »
    • Sofie B. Sofie B. Hahaha, grappig. Bij ons zijn ze ook alle twee opgevreten. Die van Stijn en die van mij... nochtans ook zwaar naar uitgekeken! Wachten geblazen... mijn plan: overdekken :)
      Mij gaan ze niet meer … Lees verder »
      Zaterdag 2 Juni 2012 om 21:48
    • Heidi Heidi Met maar 10 tot 12 graden morgen en héél véél regen, denk ik dat we nog wel even moeten wachten op een (buiten)aardbei. Laat staan 2! Maar Sofie, ik zou die Stijn toch in de gaten houden...;-)
      Zaterdag 2 Juni 2012 om 21:56
  • Mei V.Mei V.
    Oogst tot nu toe: 1 broccoli, drie gele courgettes, 20-tal radijzen, handvol aardbeien, stuk of 8 lenteuitjes en dertien kroppen sla.
    Zondag 10 Juli 2011 om 20:02  •  Broccoli (Brassica oleracea var. botrytis subvar. cymosa), Aardbei (algemeen) (Fragaria x ananassa), Courgette 'Yellow' (Cucurbita pepo 'Yellow'), ...
  • Mei V.Mei V.
    Hoera, 5 (!) aardbeien kunnen plukken waar nog niet aan geknabbeld werd!
    Dinsdag 28 Juni 2011 om 17:19
  • Maarten C.Maarten C.Plus
    Nu de aardbeien bijna opgesmuld zijn is het tijd voor de frambozen. Wat is tuinieren toch zalig!
    Donderdag 26 Mei 2011 om 23:17  •  Aardbei (algemeen) (Fragaria x ananassa), Framboos (Rubus idaeus)
    •  Bekijk alle 4 reacties »
    • Franky H. Franky H. Mijn Zomerframbozen zijn pas in de vorige herfst geplant , hebben mooie scheuten en er hangen vrij veel frambozen aan , maar ze zijn wel nog niet rijp. Ik ga ze nog niet afschermen , eerst even … Lees verder »
      Zondag 29 Mei 2011 om 10:25
    • Lieven G. Lieven G. Hier zijn de rode en witte aalbessen mooi op kleur aan het komen. De frambozen (herfstframbozen) zijn voor het najaar.
      Maandag 30 Mei 2011 om 19:29
  • Franky H.Franky H.
    Vandaag de derde pluk gedaan. de oogst is goed dit jaar . veel , grote en zoete vruchten.
    Maandag 16 Mei 2011 om 20:49
  • Lieven G.Lieven G.Plus
    Weet iemand hier iets over ... mijn aardbeien in de serre hebben momenteel zeer veel bladeren (ze zijn hoog en zeer donkergroen) maar heel weinig vruchten. Heb ik teveel bemest of verkeerd bemest ? Wie weet raad ?
    Vrijdag 13 Mei 2011 om 22:24
    •  Bekijk alle 4 reacties »
    • Lieven G. Lieven G. Beste Wim, Dit is niet de plaats om uw vraag te stellen in het onderwerp van iets anders. Je stelt best een nieuwe vraag in de 'tuinvragen'-rubriek.
      Woensdag 11 December 2013 om 19:22
    • Kiki B. Kiki B. Lieven, misschien idd te veel bemest. Overbemesting geeft een enorme bladgroei, terwijl verarming leidt tot betere bloei. Maar neem aan dat je dit al wist:)
      Zondag 15 December 2013 om 20:09
  • Maarten C.Maarten C.Plus
    Vandaag mijn eerste bakje aardbeien geplukt :P
    Zaterdag 7 Mei 2011 om 22:38
  • Lieven G.Lieven G.Plus
    Vandaag openbedrijvendag bezoeken:Ardo diepvriesgroenten en Reo veiling in Roeselare
    Zondag 3 Oktober 2010 om 15:10