MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Aardbei (algemeen)

Foto: Aardbei (algemeen)
Foto: Aardbei (algemeen)
Foto: Aardbei (algemeen)

De aardbei (Fragaria x ananassa) behoort tot de familie van de rozen (Rosaceae). De bloem van de aardbei lijkt nog het meest op die van de meidoorn. Na bestuiving verdikt de bloembodem zich tot een sappige schijnvrucht. Onder de vuurrode glans van de vrucht gaat voor het grootste deel water met suikers schuil. De zaadjes bevinden zich als gelige pitjes op de buitenkant van het vruchtvlees.


Er zijn heel veel aardbeirassen. Het begrip 'ras' is vergelijkbaar met variëteit. Een ras (en ook een variëteit) ontstaat uit zaad na kruisbestuiving. Door kruisen hoopt de kweker een soort te vinden die voldoet aan een of meer specifieke eisen, zoals bijvoorbeeld ziektevrij zijn, grootte, smaak of kleur van de vrucht. Ook kan er geselecteerd worden op tijdstip van verschijnen van de vrucht en het rijp worden. Er zijn aardbeien om in de tuin te planten en er zijn enkele klimmende en hangende soorten. Door deze selecties zijn rassen in te delen in vroege, middelvroege en late aardbeien.


Een specifiek ras met zijn eigenschappen kan daardoor in dat land geteeld worden, waar op zeker moment de klimatologische omstandigheden ervoor het gunstigst zijn. Vandaar dat het mogelijk is om het hele jaar door aardbeien te kopen. Voor de tuin en het balkon kan dus ook het aardbeienseizoen langer zijn dan alleen maar de oogstperiode juni - juli. Het is een kwestie van meer rassen aanplanten.

Aardbeien houden van mulch! In het Engels worden ze niet om niets "straw" berries genoemd. Let erop dat stro enorm isoleert. Geef daarom de plantjes en wortels eerst de kans om in het voorjaar door de zon opgewarmd te worden. Stro kan het beste eronder worden gelegd als de eerste bessen verschijnen.In plaats van stro kan je hiervoor ook houtschors gebruiken.

Goede buur
- In combinatieteelt is knoflook een goede buur.
- prei

De Grondeisen:

Een goed ontwaterde, ietwat lichtzure grond. Bekalking voorafgaand aan de teelt van aardbei is dan ook meestal nodig.

Aardbeien kunnen in de winter absoluut geen stilstand water rond de wortels verdragen. Daarom kweken wij ook graag op licht verhoogde 20 cm. bedden.

Bemesting: Organische

De organische bemesting zoals stalmest of champost geven we aan de voorteelt of het najaar voordien we gebruiken bv 10 kg/m2 stalmest of 4 kg/m2 champost.

Bemesting: Scheikundige

Een scheikundige bemesting voeren we uit minimaal 1 maand voor het planten! Aardbeien zijn heel zout gevoelig! Een te laat uitgevoerde bemesting zal zeker wortelverbranding veroorzaken. We gebruiken een samengestelde meststof voor groenten. We strooien deze voor de grondbewerking zodat de meststof goed verdeeld is.

Het advies luidt: 80 eenheden stikstof, 80 eenheden fosfor en 200 eenheden Kalium.

We kunnen aan deze hoeveelheden voldoen door bijvoorbeeld 7 kg blauwe korrels ( 12-12-17+4MgO ) per are, aangevuld met 2.5 kg patentkalium. Of ook met 10 kg 8-8-12 eveneens aangevuld met 2.5 kg patentkalium.

Gedroogde organische,

Indien we door de voorteelt in het onmogelijke verkeren om één maand vooraf met scheikundige meststoffen te bemesten kunnen we ook gebruik maken van gedroogde organische meststoffen.

Voorbeelden zijn 7-8-9 of Osmo 6-7-8. We gebruiken hiervan 12 kg per are en we vullen aan met een potasmeststof onder organische vorm.

De elementen

Kalium of potas

Dit element wordt op lichte gronden nogal eens verwaarloosd! Op lichte gronden spoelt kalium namelijk heel gemakkelijk uit, wat op zwaardere gronden niet het geval is.

Toch is dit element het belangrijkste om bij onze plant stevige bladeren en goed rijpende en smakelijke vruchten te bekomen.

Stikstof:

In tegenstelling tot bij de kweek van onze prei of kolen moeten we bij de aardbei spaarzaam omspringen met gebruik van stikstof. Teveel stikstof veroorzaakt een overmatige bladgroei met kleinere vruchten die slecht rijpen als gevolg.

Grondbewerking:

We voeren de diepe grondbewerking een viertal weken vooraf uit. Op die manier kan de grond bezakken en kunnen de gestrooide meststoffen gemakkelijk zich verspreiden zodat ze geen verbranding meer kunnen veroorzaken. Indien deze vroege grondbewerking niet kan , dan moeten we voor het planten de grond rollen.

Overwinteren:

Niettegenstaande er na de winter al eens een plantje verloren kan gaan mag je aardbeien winterhard noemen.

Voorjaar:

Na de hergroei ruimen we oude en bruine bladeren op en gieten we voor een tweede maal met het hiervoor vermelde product. bespuitingen zijn normalerwijze niet meer nodig. Indien er in het najaar voldoende aandacht aan is besteed.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 30 cm
Kleur
Winterhard
Ja, Neen
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal, Nat
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend

 

Bekijk alle variëteiten

43 varieteiten van deze plant