MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Amandelboom 'Robijn'

Groeit in 103 tuinen

Latijnse naam
Prunus dulcis 'Robijn'
Hoogte
1 - 500 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Kalkrijk
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

De Amandel ‘Robijn’ is een mooi (klein blijvend) boompje die een spectaculaire bloei heeft en heerlijke bitterzoete amandelen geeft!
Robijn is een Nederlandse selectie die door een gecontroleerde bestuiving gevonden is uit de zoete amandel en perzik.
De bloei valt in maart en is zeer uitbundig met een mooie zachtroze gloed en worden massaal door bijen en hommels bestoven met mooi weer.
In principe is de amandel zelfbestuivend maar als er een perzik in de buurt staat en met een overlap bloeit resulteert dit in grotere en iets meer amandelen.
Ook het blad is sierlijk, frisgroen en lancetvormig.

De amandelen rijpen vanaf eind augustus. De vruchtomhulsels gaan als mossels los en na verloop van tijd valt de pit er uit.
De Robijnamandelen zijn heerlijk bitterzoet van smaak en als na het kraken het buitenste vliesje om de pit ook verwijderd word is de amandel nog zoeter.
Het beste is de amandelen eerst een weekje te drogen en daarna pas te consumeren. Ze moeten wel gekraakt worden, er zit een harde schaal om.

Gebruik: bakken, likeur, amandelmelk. Vers, wel opletten om niet meer dan een klein handje te nuttigen omdat er iets blauwzuur cyaankali in zit. Dus met verstand nuttigen, teveel is giftig en veroorzaakt buikkrampen en diarree. Bij koken of bakken is er niets aan de hand.
De noten bevatten veel goede vetten, vitamines en mineralen. Er worden heilzame eigenschappen aan amandel toegeschreven!

Standplaats: volle zon, grondsoort: doorlatende luchtige gronden, liefst zand. kan ook op een drogere plaats.

Het ras Robijn heeft zeer zoete zaden die in de kern van de vrucht liggen. Houdt van een zonnige standplaats, doorlatende grond. Liefst kalkrijk, u kunt altijd kalk toevoegen aan de bodem liefst in het voorjaar of in de herfst. De roze bloemen zijn prachtig en kunnen de perzik bestuiven.