MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Kweepeer 'Ludovic'

Appelvormige vruchten, bloemkleur is wit in mei. De pluktijd ligt tussen eind september en eind oktober. De vruchten zijn vaak een beetje behaard, geel tot groen van kleur. ALs u de kweepeer kookt kan het witte vruchtvlees verkleurt zijn tot rozerood.

Deze vruchtboom groeit vrij langzaam en heeft graag een zonnig plek. Wordt tot ca 6 m hoog en tamelijk breed. Kweeperenbomen en kweestruiken zijn niet speciaal onderhevig aan bepaalde ziekten; soms heeft hebben ze last van rupsen, moniliaziekten, meeldauw, bladvalziekte en bacterievuur. De vatbaarheid voor deze ziekten is afhankelijk van het ras en de standplaats.

De bloesem verschijnt in mei/juni en is wit/roze van kleur. De bloemen worden circa 4-5 cm in diameter en zijn behoorlijk groot. De vruchten zijn donzig behaard, groenig of geel en peer- of appelvormig. Ze geuren sterk en zijn keihard. De vruchten zijn tamelijk rijk aan provitamine A, rijk aan organische zuren en mineralen. De opvallende vruchten verschijnen in september (oktober). Die wat uiterlijk betreft het midden houden tussen een appel en een peer.
De takken van de boom kunnen zo zwaar worden van de grote vruchten, dat ze bijna de grond raken. Maar kweeperenhout is taai en breekt nooit.

Je hoeft de oogst niet te beschermen want vogels eten verse kweeperen niet. Bedenk wel dat kweeperen heel hard zijn maar wel erg gevoelig. Bij vallen of stoten komen er al snel beurse plekken op de vrucht en dat zorgt voor rotting. Zwarte vlekjes op de vruchten worden veroorzaakt door de schurftschimmel (= “natweer-schimmel”). Inwendig bruine vruchten ontstaan door een te late pluk of door te lang bewaren.

Rijpe kweeperen ruiken naar ananas. Een schaal vol rijpe vruchten in de woonkamer zorgt voor een intense exotische geur. Daarbij zien ze er, wanneer u het dons er even afpoetst ook nog eens schitterend uit. 

Rauw zijn ze niet echt smakelijk (lichtzuur). Je breekt er je tanden op, zo hart zijn ze. Echter gekookt maakt u van de kweepeer de lekkerste jam of compote. De kweevruchten lenen zicht bijzonder goed voor gelei, jam of compote omdat de vrucht barstensvol pectine zit. Aan appeltaart geeft hij zo'n fijne smaak dat maar weinig appels daaraan kunnen tippen.
Gewoon de donshaartjes van de schil wrijven met een doek, de zaden verwijderen, in partjes snijden en vervolgens geheel onder water in de kookpan 90 minuten op het vuur. Na koken kan het witte vruchtvlees soms roze of rood verkleuren, afhankelijk van de cv. en van de kooktijd. 
Vier weken invriezen verkort de kooktijd. Koken in een hogedrukpan verkort ook sterk de kooktijd.

De zaden dienden voor de huisapotheek. Er werden gorgeldrankjes, smeerseltjes voor kloofjes in de huid en middeltjes tegen hoest en ingewandstoornissen van gemaakt. Kweeperen hebben namelijk een gunstige invloed op de spijsvertering. Daarom is kweeperenlikeur een eersteklas digestief. Na de maaltijd een kelkje en de maag doet tevreden zijn werk.

Vroeger werden de vruchten vaak tussen de lakens gelegd, Het bed rook dan paradijselijk. Insecten die van lichaamsgeurtjes houden, gingen daardoor liever elders hun vertier zoeken. Op onze voorouders oefenden de verleidelijk geurende lakens juist een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit. 

Eigenschappen

Hoogte
1 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend