MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Mahoniestruik

Groeit in 933 tuinen

Latijnse naam
Mahonia bealei
Andere benamingen
Berberis bealei, Berberis japonica
Hoogte
130 - 210 cm
Kleur
Winterhard
Ja, Neen
PH
Neutraal
Vochtigheid
Droog, Normaal
Licht
Zon, halfschaduw, Schaduw
Evergreen
Bladhoudend

Algemene omschrijving

Mahonia bealei (syn. Mahonia japonica) is een Mahoniasoort die van nature in Azië voorkomt. Deze soort heeft een sierlijke habitus en bloeit meestal in de winter, maar soms openen de eerste bloemen zich al in december. 
Mahonia bealei is een opgaande heester met lichtgroen geveerd blad dat bestaat uit 7, 9 of 11 deelbladeren. Kenmerkend is het opvallend grote topblad en de enigszins opgaand bloei. 
De veel gekweekte cultivar 'Hivernant' is sierlijk en vooral onderscheidend vanwege de rijke bloei. Ook de winterhardheid is beter dan de soort.

'Gold Dust' heeft geelgroen blad en verlangt een standplaats uit de volle zon om bladverbranding te voorkomen.
Rond 1950 is Mahonia bealii 'Gold Dust' gekruist met Mahonia lomariifolia waaruit Mahonia x media is ontstaan.
Van deze kruisingsvorm zijn 'Charity' (1957) en 'Winter Sun' (1970) de twee bekendste varieteiten.
'Charity' heeft groot glimmend donkergroen blad en heldergele bloemen vanaf januari. De struik haalt een hoogte tot 2 meter.
'Winter Sun' is de inmiddels meest gekweekte cultivar met een fijnere bladstructuur dan 'Charity' maar met heldergele bloemen in opvallend lange trossen. Deze goed winterharde cultivar kan al vanaf eind november bloeien en haalt een hoogte boven de 1,5 meter. Snoei is niet nodig.

De mahoniestruik Mahonia bealei is de meest decoratieve soort en heeft heerlijk geurende bloemen. De bloemen verschijnen in trossen bovenaan de toppen van de takken. In de 19de eeuw werd de mahoniestruik naar ons land gehaald en door zijn exclusiviteit was het een echte rijkeluisplant.

Later, in de 20ste eeuw, begon men de struik in grote mate te kweken en op deze manier werd hij een stuk goedkoper. De struik is niet veeleisend en eigenlijk onverwoestbaar. Dat is de reden dat men ze vaak in openbare beplantingen plaatst. Maar wanneer hij goed verzorgd wordt, is Mahonia een heel aantrekkelijke struik. Bij veel soorten verspreiden de trossen bloemen een sterke geur die op afstand al goed te ruiken is. Het blad van Mahonia doet aan hulst denken. Hoewel dikwijls scherp getand, is het zachter. De struik is wintergroen, wat beter te omschrijven is als bladhoudend. ‘s Winters vriest het blad namelijk vaak in en dan wordt het bruin. Deze soort is minder sterk dan sommige andere mahoniestruiken.

De struik kan het beste op een beschutte plek in (half)schaduw staan, waar het blad beschermd wordt tegen uitdrogende wind. De grond moet voedzaam en humusrijk zijn en niet te nat. Tenzij de struik zeer beschut en warm staat, heeft hij winterbescherming nodig. Het blad kan namelijk snel bevriezen en vergeelt dan. Bij lichte vorst kun je een vliesdoek over de struik leggen. Dit helpt echter niet bij strenge vorst. Eventuele bevroren en beschadigde delen moeten verwijderd worden, daarna loopt Mahonia bealei weer uit. Oude exemplaren die van onder lelijk worden moeten rigoureus worden teruggesnoeid.

Wanneer de planten een bepaalde vorm moeten houden of wanneer je ze toepast als bodembedekker, snoei ze dan direct na de bloei. Handige tips voor het snoeien vind je op onze site. Op deze manier behoud je de compacte beplanting. Geef de pas gesnoeide struik niet té veel water. Zo voorkom je dat de wortels gaan verrotten. Als je veel bessen wilt zien, snoei dan in de herfst of aan het begin van de winter. Alle overige snoei wordt midden tot eind van de winter uitgevoerd.

Berichten over deze plant