Artisjok
Algemene omschrijving
Artisjokken zijn de grote, gesloten en geschubde bloemknoppen van een distelsoort. De artisjok is gekweekt uit de kardoen, een distel die nog steeds in het wild voorkomt. De oorsprong ligt waarschijnlijk in Perzië en Turkije. Al voor de jaartelling was de artisjok een geliefde delicatesse bij de Egyptenaren en de Romeinen. Ook de Franse edelen waren er dol op. Tot in de 18e eeuw werd het eten van artisjokken beschouwd als een teken van rijkdom. Ook in onze tijd wordt de plant beschouwd als een delicatesse, die bovendien makkelijk in de tuin te kweken is. Hou er echter rekening mee dat wijn niet goed bij artisjokken smaakt, zodat die beter bij het hoofdgerecht kon worden geschonken. Artisjokken eet je lekker langzaam, blaadje voor blaadje en ten slotte de bodem. Hou daar rekening mee bij de planning van uw maaltijd. De plant is matig winterhard (bij matige tot harde winters de plant toedekken met bladeren).
Vermeerderen: Zaaien
Gebruik: https://docs.google.com/Doc?docid=0AWCpbFvnMF5vZGczOGtyanRfNmZ2aGZrZmdo&hl=nl&authkey=COq_wvkB
Op http://www.moestuintips.nl/groenten/vruchtgroenten/artisjok/artisjok.php staat ook dit nog:
artisjok
In Nederland zie je niet gauw een artisjok in een moestuin. Ze worden bij ons ook maar weinig gegeten, het is een beetje een onbekende, luxe groente, die meer in het middelandse-zee gebied thuis hoort. Toch kun je ook in Nederland prima artisjokken telen, en dat is een uitgelezen mogelijkheid om echt kennis te maken met de groente en om te wennen aan de smaak.
Artisjokken zijn een heel oud cultuurgewas, en werden al door de Egyptenaren en Romeinen gegeten. Het is een overblijvend gewas, dat is ontstaan door veredeling van wilde distels.
Vermeerdering en opkweek
Zaai artisjokken binnenshuis vanaf maart. Gebruik een of twee zaden per potje, en laat uiteindelijk één plant per potje staan. Plant ze vanaf half mei in de volle grond. Gezaaide planten gaan in nederland niet gemakkelijk in hetzelfde jaar bloeien, daarvoor is ons seizoen te kort. De planten vormen echter een fors wortelgestel en lopen in het tweede jaar weer uit vanuit de ogen (=knoppen) op het nog levende onderste stengeldeel. Van deze scheuten laten we er 2 of 3 staan, de rest breken we af. De scheuten die blijven staan worden geschraagd door een flink wortelstelsel en zullen zich snel ontwikkelen om vanaf medio juni te gaan bloeien. De oogst valt dan in juli of augustus.
De afgebroken scheuten kunnen we gebruiken voor de vermeerdering. Kort het blad tot de helft in en pot de scheuten op in een mengsel van zand en potgrond. Dek ze nog een tijd af met plastic om de verdamping tegen te gaan. Alhoewel ze er robuust uitzien (distelachtig), drogen ze toch snel uit. Houd ze een tijdje uit de zon tot ze goed geworteld zijn. Geef ze dan geleidelijk aan meer licht en plant ze uit in de volle grond als ze goed aan de groei zijn.
In zuidelijkere streken wordt gepoogd om de planten zelf heelhuids de winter door te krijgen om zo een nog snellere oogst te verkrijgen. Ze worden dan op het veld ingepakt in beschermend materiaal. Ik heb dat ook geprobeerd maar de Nederlandse winter van 09/10 was veel te streng om daartoe een kans van slagen te hebben. De hoofdscheuten stierven volledig af maar de planten zelf bleken gelukkig niet dood te zijn en liepen weer vrolijk uit.
Artisjokken zijn overblijvend en kunnen zeker een jaar of drie op de zelfde plek blijven staan. Ze vragen wel flink wat ruimte: afhankelijk van de varieteit moeten we 80 tot 100 cm tussen de planten aanhouden.
Rassen
Er zijn maar een paar rassen die in Nederland te krijgen zijn. Zelf heb ik 'violette' gebruikt, een relatief klein ras met paarse bloemhoofden.
Bemesting
Een artisjok is een forse plant die stevig gevoed moet worden. Gebruik daarom stalmest of compost met koemestkorrel. Bemest elke plant afzonderlijk. In de winter kunnen we de planten afdekken met een laag verse compost - dat beschermt ze tegen de vorst en brengt ook voeding bij de plant.
Ziekten en plagen
Onder koude en natte omstandigheden kunnen planten te lijden hebben van schimmelziekten. Snoei dan wat blad en verlaag eventueel de plantdichtheid zodat de wind goed door het gewas heen kan.
De bloemhoofden kunnen last hebben van bladluizen en oorwurmen. Probeer ze er af te spoelen met een stevige straal water.
Gewasverzorging
Dek de planten in de winter af. Zoek een warm plekje in de tuin voor de artisjokken, bijvoorbeeld dicht bij een zuidmuur. Houd de aarde onkruidvrij. Snijd na de bloei de bloemstengels bij de grond af.
Een bloeiende artisjok is een spectaculair gezicht.
Oogsten en bewaren
Een artisjok wordt geoogst als de bloemknop groot genoeg is, en voordat de eigenlijk bloei intreed. Het moment is een beetje lastig te bepalen en vereist wat ervaring. Een te slanke bloemknop is nog onrijp. Een rijpe bloemknop is bolvormig en de onderste bloemblaadjes (schubben) liggen niet meer dicht tegen de bloemknop aan maar gaan los staan.
Een enkele plant kan meerdere bloemhoofden voortbrengen. Als we de bloemen laten doorbloeien, komt er een prachtig blauw hart in, een beetje als een bovenmaatse distel (zie foto). Een artisjok is daarmee ook een aanwinst voor een decoratieve moestuin, of een moestuin-border.
Eenmaal geoogst zijn artisjokken gevoelig voor uitdrogen. Ze kunnen hooguit nog een week bewaard worden (koelkast).
Een artisjok wordt in zijn geheel gekookt gedurende 30-40 minuten. Daarna laten we ze omgekeerd uitlekken. We trekken dan een voor een de schubben er af, dopen het uiteinde in een sausje, en trekken met de tanden het onderste vlezige deel van het blaadje af. De smaak is een beetje bitter, en , tja, typisch artisjok. Even wennen en doorbijten dus. Bij een flinke artisjok doen we er wel een tijdje over voor we alle blaadjes afgezogen hebben, neem er dus gerust de tijd voor. Artisjok smaakt overigens niet goed bij wijn, het wordt vaak als voorgerecht genomen, voordat de wijn wordt aangesproken. Als alle blaadjes zijn verwijderd, maken we de bloem open en verwijderen we het binnenste (het zg. hooi). We kunnen dan bij de bloembodem, die ook in zijn geheel eetbaar is, en als het lekkerste deel van de vrucht wordt beschouwd.
Wie echt iets speciaals wil klaarmaken, vult zijn artisjokken op met een lekker mengseltje; zoals ook bij gevulde tomaten of paprika's wordt gedaan.
Berichten over deze plant
Bea L.
Mijn artisjok groeit de tuin uit; inmiddels 3 grote bloemknoppen .... Woensdag 21 Juni 2017 om 16:05- 1 reactie
Pascal G. Dat is zeer hoog voor een artisjok. Ben je zeker dat het geen Kardoen is? Voor zover ik kan zien op de foto lijken ook de bladeren nogal diep ingesneden. Donderdag 22 Juni 2017 om 22:38
Johan L.
mijn Artisjoken zitten vol mieren, kan dit kwaad? onderaan 1 Artisjok plant zit zelfs een héél nest Zaterdag 18 Juni 2016 om 23:41Piet F.
Bijna elke week een artisjok van de winkel gekocht om aan de verleiding te weerstaan en hoe ik daarvoor beloond word. Zondag 19 Juli 2015 om 13:27- Bekijk alle 3 reacties »
Kiki B. En dan de bloem laten drogen.... Een goud juweeltje wordt het :) Zondag 19 Juli 2015 om 23:47
Grietje B. Prachtig die bloemen vorig jaar.
Zaterdag 19 Maart 2022 om 23:13
Paul V.
Is een artisjok een éénjarige of doorlevende plant? Maandag 23 Maart 2015 om 16:57- Bekijk alle 4 reacties »
Frank L. Het is een doorlevende plant. In men tuin staat een plant van 6 jaar oud. Als je voor de winter wat bladeren en takjes over je plant legt om de plant te beschermen tegen strenge vorst overleeft hij … Lees verder » Maandag 23 Maart 2015 om 22:43
Vanuit een enkele plant kun je prima doorgaan met vermeerderen over de jaren. Van een volgroeide plant in het voorjaar vanuit het wortelstelsel een aantal uitlopers nemen en die planten. Doe het al … Lees verder » Dinsdag 24 Maart 2015 om 10:36
Bib L. voegde een foto toe aan Artisjok (Cynara cardunculus var. scolymus). Dinsdag 6 Mei 2014 om 15:56
Piet F.
De monniken van de abdij van Valloires eten hun artisjokken niet op en laten ze staan voor hun bijen. Maandag 21 Oktober 2013 om 21:24Koen V. voegde een foto toe aan Artisjok (Cynara cardunculus var. scolymus) Maandag 23 September 2013 om 21:15
Tim L.
Zijn de artisjokken bij ander tuiniers dit jaar ook vroeg en bijzonder productief?
Dit jaar heb ik twee indrukwekkende drie jaar oude planten, die het op een Toscaanse heuvel niet beter zouden doen! 5 heerlijke en vrij grote artisjokken zijn al in de kookpot beland. Als elke knop die er … Lees verder » Zaterdag 13 Juli 2013 om 23:52- Bekijk alle 5 reacties »
Frank L. Heb hier ontdekt dat deze planten kunnen stuk gaan in een strenge winter. Dat was nieuw voor me. Toch is men plant nog nooit stuk gegaan en dat zal wel alles te maken hebben met de 10 cm dikke mulch … Lees verder » Zondag 14 Juli 2013 om 23:50
Nele M. Ik wist niet dat dat zo groot was een artisjokplant! :) Ik heb vandaag zaadjes van jou gaan halen in de zadenbib :) Zaterdag 9 Mei 2015 om 16:43
Lies N.
Hoe kun je het beste artisjokken zaaien? Vrijdag 12 April 2013 om 15:27- Bekijk alle 4 reacties »
Lies N. Dank voor jullie reactie.
en Jan Franck, weet je ook hoe lang het duurt voor ze opkomen na het zaaien? Woensdag 17 April 2013 om 23:14Jan F. Na een weekje of wat langer is er meestal iets te zien. Let op voor slakken want die lusten de planten heel graag! Voorzichtig uitplanten want de penwortel is gevoelig. Veel succes! Woensdag 17 April 2013 om 23:19
Grietje B.
wat is dit, ik zie een plant artisjok en allemaal eikenblad. Heb ook zulke planten en eikenblad in de tuin.... Zaterdag 12 November 2011 om 21:14- Bekijk alle 6 reacties »
Grietje B. Wel Piet, gisteren tussen de bedrijven door eikenblad geraapt.
Lijkt me leuk om ook zo1n creatie te maken.
Na de vorst (en Mist) van gisteren lagen de atisjokkenplanten er slapje bij, maar na de … Lees verder » Vrijdag 18 November 2011 om 23:17Piet F. Alleen de wortel blijft leven, als er geen muizen aanzitten daarom dat ik ze in gaas plant. Zaterdag 19 November 2011 om 01:52
Piet F.
voor het vriest dat het kraakt met eikenblad vullen dan kunnen we volgend jaar smullen Zaterdag 12 November 2011 om 15:09- Bekijk alle 10 reacties »
Frank L. Dank je wel Grietje en Piet ik heb weer iets bijgeleerd. Dinsdag 16 Oktober 2012 om 22:43
Grietje B. Ja, zo leren we van elkaar Dinsdag 16 Oktober 2012 om 22:50
Franky - Isabelle D. voegde een foto toe aan Artisjok (Cynara cardunculus var. scolymus) Woensdag 17 Augustus 2011 om 19:06
Hendrik D.
Bij aankoop van een plant op de markt werd gezegd dat we dit jaar nog een paar artisjokken zouden kunnen oogsten. Maar dan zouden we wat beter weer moeten gehad hebben zeker, want nog niks te zien. Zal dus wachten worden tot volgend jaar. Woensdag 10 Augustus 2011 om 19:08- Bekijk alle 6 reacties »
Hendrik D. ik had de plant voor de winter omringd met draad en alles volgestopt met droge bladeren. In maart alles weggenomen en ik vreesde dat de artisjok het begeven had maar nu zie 'k opzij jonge scheutjes … Lees verder » Zondag 15 April 2012 om 18:48
Grietje B. Ben benieuwd, nog niks gezien... wie weet Zondag 15 April 2012 om 20:02
Lieven G.Plus voegde foto's toe aan Artisjok (Cynara cardunculus var. scolymus)Donderdag 7 Oktober 2010 om 22:11
Herman M.
Eén plant afgestorven door strooien van meststoffen en op blad blijven liggen. Woensdag 22 September 2010 om 20:49