Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Overwinteren

Van eind November tot eind December    · eenmalig

Artisjokken zijn niet volledig winterhard en kunnen in strenge winters doodvriezen. Lichte vorst verdragen ze wel. Bescherm ze zodra dat nodig is.

Hoe te beschermen:
Als strenge vorst verwacht wordt, bind je de bladeren van de plant met zacht touw bij elkaar zodat regen er niet meer in kan vallen. Breng rondom de plant een laag stro of bladafval aan.

Als de strenge vorst geweken is (vanaf eind februari/begin maart) haal je het touw weg zodat de plant zich weer kan openen en haal je het overtollige stro of bladafval weg.

Methode 2:
Als strenge vorst verwacht wordt snijd je de stengels tot dicht bij de grond af en bedek je de gehele plant met dekmateriaal. Zorg er wel voor dat de plant kan blijven ademen en niet verstikt. Natuurlijke afdekking die luchtdoorlatend is, is dan ook het beste. Als je de plant met deze methode geheel afdekt, moet je het afdekmateriaal wel meteen weer verwijderen zodra de vorst weg is.

Methode 3:
Zet over elke plant een mand of draadnet, waarover je vervolgens dekmateriaal legt. Wanneer de vorst over is moet de plant direct vrij gemaakt worden van het dekmateriaal, zodat het hart van de plant weer goed drog kan worden. 

Methode 4
Haal ze in het najaar uit de grond en pot ze op. Laat ze vervolgens in een luchtige vorstvrije kelder of vorstvrije schuur overwinteren. Half maart, uiterlijk begin april weer buiten uitplanten.