Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Grote veenbes

Vaccinium oxycoccus  • 

Foto: Grote veenbes

Foto: Grote veenbes
Foto: Grote veenbes

De cranberry komt van oorsprong uit Noordoost-Amerika, langs de kuststrook van New-Foundland tot aan Noord-Carolina en aan de westkust tot in Alaska. De bessen van de waddeneilanden worden in ons land 'Kleine veenbes' genoemd. . De Europese en Amerikaanse veenbessen verschillen licht op het gebied van smaak en kleur. Veenbessen zijn van september tot april verkrijgbaar. Meestal gaat het om cultivars die zich onderscheiden van de botanische soort en die in we omschrijven als 'Grote veenbes' omdat ze veel dikkere bessen produceren. Het zijn meestal deze die we verpakt in plastic zakjes kunnen kopen.

Omschrijving
Veenbessen zijn lichtrood tot donkerrood van kleur en hebben een ovale vorm. Let er bij aankoop op dat de bessen mooi glanzend en stevig zijn. De cranberry dankt haar naam aan het gebogen steeltje van de bloem, dat lijkt op de nek van een kraanvogel. De naam craneberry, kraanvogel werd later cranberry.

Bewaren & houdbaarheid
U kunt ze enkele weken in de oorspronkelijke verpakking in de koelkast bewaren, de optimale bewaartemperatuur is 3 tot 6 °C. Veenbessen zijn daarnaast geschikt om in te vriezen.

Schoonmaken
Was de vruchten onder koud stromend water en verwijder de steeltjes.

Smaak & toepassingen
Veenbessen zijn enorm populair tijdens de kerstperiode en worden vaak gekookt gegeten in combinatie met kalkoen, wild en andere warme vruchten. Door hun bitter-zure smaak, worden ze bijna altijd gekookt met wat suiker. Veenbessen worden vaak verwerkt tot compote of gebruikt in gebak en taarten. Zorg ervoor dat u het deksel op de kookpot zet tijdens het koken van de bessen, want ze spatten open.

Veenbessen zijn rijk aan vitamine c.

Voedingswaarden per 100 gr

Energie: 58 KJ, 14 kcal
Eiwit: 0.0 g
Koolhydraten: 3.4 g
Vet: 0.0 g
Vezels: 4.2 g
Vitamine C: 15 mg

Teelt:
Ze vragen een humeuze, wat zure, maar continue vochtige grond. Vandaar zijn ze meestal niet zo gemakkelijk te houden in de tuin. In grote, ondiepe potten gevuld met rhododendrongrond doen ze het wel en kan je na enkele jaren een leuke opbrengst oogsten van rood-zwarte bessen van 1 tot 1,5 cm als je opteert voor de commerciële rassen.

Eigenschappen

Hoogte
20 - 220 cm
Winterhard
Ja
Vochtigheid
Vochtig
Licht
halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend