MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Bosbes 'Patriot'

Vaccinium corymbosum 'Patriot'  • 

Foto: Bosbes 'Patriot'

Foto: Bosbes 'Patriot'

Een vaccinium groeit goed op een humusrijke zure grond die goed vocht vasthoud. Een vroeg ras. Goede smaak. De bosbes wordt circa 1,5 tot 2 meter hoog en 150cm breed.

Vaccinium corymbosum 'Patriot' (Blauwe Bes) krijgt trosjes met grote blauwe bosbessen. Oogst-/pluktijd begin juli. Het is een krachtig groeiende heester die weinig onderhoud vergt. (Directplant.nl)
Maak voor Vaccinium corymbosum 'Patriot' een groot plantgat. De blauwe bes houdt van zeer zure grond, verbeter de grond met tuinturf en naaldenbosgrond. Zorg ervoor dat de kluit van blauwe bessenstruik goed vochtig is. Zet de struik eerst in een emmer lauwwarm water. Maak een ruim plantgat van 30 x 30 x 30 cm en maak de grond goed los. Zet de kluit op de juiste hoogte in het plantgat. De bovenkant van de kluit moet net iets onder het grondniveau komen. Vul het plantgat met aarde en druk stevig aan. Geef na het planten direct water. Zet de struiken 1,5 m van elkaar. Geef de blauwe bes een plekje in de zon of lichte schaduw. Schaduw wordt vrij goed verdragen. De grond mag vrij vochtig zijn.

Blauwe bes in een grote pot

Wist u dat blauwe bessen ook prima in een grote bloempot of bloembak op uw terras of balkon gekweekt kunnen worden? Blauwe bessen in een bak blijven wat compacter en zijn daardoor meer geschikt om op een terras te plaatsen. Natuurlijk kan er ook gesnoeid worden.
Kies een stevige pot of bloembak uit. Leg een bodem van potscherven of bakstenen in de pot en vul deze voor 2/3de deel met potgrond. De blauwe bes houdt van zure grond, verbeter de grond met tuinturf en naaldenbosgrond. Haal de blauwe bes uit de kwekerspot. Maak een gat in de aarde in de pot of bak waar de kluit inpast, plaats de kluit in het gat en vul de pot of bloembak verder aan met dezelfde soort aarde. Druk de aarde goed aan. Blijf minstens 4 cm onder de rand met de aarde en geef flink water. Geef de grote bloempot of bloembak een plaatsje in de zon of halfzon.
Verzorging
Mest de blauwe bessen 'Patriot' in het voorjaar bij met een meststof die geen calcium bevat (zoals kaliumsulfaat), en gebruik een mulch van compost. Schaduw wordt goed verdragen. Geef in droge perioden extra water. Als de bessen mooi blauw van kleur zijn en iets zacht aanvoelen kunnen ze geplukt worden. De eerste bessen zijn in juni rijp, maar tot in augustus rijpen de laatste bosbessen. Ze kunnen vers gegeten worden, maar zijn ook heel geschikt om te verwerken tot jam. Invriezen van bessen is heel goed mogelijk. Blauwe bessen hoeft u nauwelijks te snoeien. Houd ongeveer zes tot acht takken aan per struik aan. Verwijder regelmatig de oudste takken en kweek nieuwe scheuten op.

Blauwe bessen in de winter

Alle blauwe besstruiken zijn uitstekend winterhard. Zij kunnen nagenoeg zonder extra bescherming de winter doorkomen. Echter indien u de struiken in een pot of bloembak heeft geplant zijn ze iets gevoeliger voor de vorst geworden. In strenge winters is het aan te raden om de pot op een beschutte plaats te zetten. Kortstondig kan dit ook in een onverwarmde schuur.
Bijzonderheden
De blauwbes of Amerikaanse bosbes is een makkelijk te kweken struik die wel tot twee meter hoog kan worden. In het voorjaar bloeit deze blauwe bes met aantrekkelijke witroze bloemen. In het najaar zijn er vlammende herfstkleuren te bewonderen. De grote bessen van Vaccinium corymbosum 'Patriot' hebben stevig en zeer smaakvol vruchtvlees. Met deze blauwe bessen maakt u zelf de allerlekkerste bessenjam! Blauwe bessen zijn zeer gezond en bevatten veel vitamine C.
De geslachtsnaam Vaccinium heeft twee betekenissen: 1) oude plantennaam voor blauwe bes 2) Van vacca (L.= koe) en baccinium/bacca (= bessen); bessen van de koeien, een soort bes of bessenstruik die de koeien graag eten. De soortaanduiding corymbosum betekent met tuilen of trossen, tuildragend; bloemen in tuilen aan de toppen. Dit is de reden dat deze planten ook trosbosbessen worden genoemd. Vaccinium behoort tot de Ericaceae (Heide achtigen). (www.bakker.com/nl-nl)

Eigenschappen

Hoogte
1 - 200 cm
Winterhard
Ja
PH
Zuur
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend