Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Druif 'Muskaat van Alexandrie'

Vitis vinifera 'Muskaat van Alexandrie'  • 
 • bloeien

  • Van eind Mei tot midden Juni

   Begin juni bloeien de druivenstokken. De bloei is niet erg opvallend. Voor de vruchtzetting door middel van bestuiving is bezoek van bijen belangrijk. In juli verschijnen duidelijke trosjes met reeksen bessen eraan. Voor een deel vallen na verloop van tijd spontaan besjes af. Dit is een natuurlijke 'rui', waarover u zich geen zorgen moet maken. Toch is deze rui niet voldoende om later mooie trossen met dikke druiven te oogsten! Tenzij u er genoegen mee neemt kriekdikke bessen te eten!

   Bron: http://www.neerlandstuin.nl

 • oogsten

  • Van begin Augustus tot eind September    • eenmalig

   Druivenoogst kan in ons klimaat beginnen vanaf ongeveer half september en kan doorlopen tot de eerste (lichte) nachtvorsten. Niet alle druiventrossen hoeven in één keer geoogst te worden. Hebt u meer wijnstokken en bent u van plan zelf wijn te maken, dan zult u uiteraard in één keer moeten oogsten.

 • snoeien

  • Van begin Oktober tot eind November    • eenmalig

   Hoogte: 500 cm

   Standplaats: zon, half schaduw

   Snoeien: tot oud hout

   (staat links)

   - Vormsnoei bij het planten van de druiven: (1ste jaar):

   In januari de jonge druivelaar op 3 ogen/ knoppen terugsnoeien. Zie ook "Fruit-snoeikalender"

   Tijdens de zomer de sterkste scheut verticaal omhoogbinden aan een steunstok. (De overige zwakkere scheuten innijpen op 2 bladeren)
   Meestal wordt een eenjarige druivelaar tussen einde juli en half augustus ingetopt op maximaal 1,5 meter zodat de scheut meer kan uitrijpen en minder zal uitdrogen in de winter.
   Laat onderaan op de stam alle bladeren en takjes zitten zodat de stam beter kan verdikken.
   - Vormsnoei druiven tweede jaar:

   Men snoeit de twijg van het vorige jaar in op 1/3 van zijn lengte. (2/3 verwijderen). Tijdens de zomer zijscheutjes welke lager dan 40 (50) cm staan innijpen op 2 bladeren.
   - Vormsnoei druiven derde jaar:

   Men snoeit de verlengenis (het nieuwe gegroeide deel van het vorige jaar) in op 1/3. Zijtwijgjes welke lager dan 40 (50) cm staan kan men volledig verwijderen. Het overige zijhout kan dan reeds op 2 tot 3 ogen/ knoppen ingesnoeid worden. Dit is dan de eerste onderhoudssnoei. Hierop kunnen/ mogen de eerste druiventrossen komen.