MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Mahoniestruik +

Groeit in 409 tuinen

Latijnse naam
Mahonia aquifolium
Andere benamingen
Berberis aquifolium, Druifjesstruik
Hoogte
50 - 150 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Droog
Licht
Zon, halfschaduw, Schaduw
Evergreen
Bladhoudend
Planten tags

Algemene omschrijving

Mahonia aquifolium is de bekendste Noord-Amerikaanse vertegenwoordiger van de soort. De soortnaam aquifolium betekent letterlijk blad waarbij de bladtanden naaldscherp uitlopen.
Die stekeligheid is een van de bekendste kenmerken van de plant. In Amerika wordt de plant hulstdruif genoemd vanwege de gelijkenis van het blad met hulst en de grote blauwberijpte bessen die in de nazomer verschijnen. Het rode sap van de bessen werd vroeger veel gebruikt voor het op kleur brengen van wijn.
Mahonia aquifolium is een makkelijk groeiende heester voor vrijwel elke grondsoort, zowel in de zon als in de schaduw. De plant is eenvoudig via zaad te vermeerderen maar zaailingen kunnen onderling behoorlijk verschillen. Vroeger was het gebruik van zaailingen een vanzelfsprekendheid maar de soort kent inmiddels tal van selecties. Deze cultivars geven meer uniformiteit wat belangrijk is aangezien ze vaak in groepen worden aangeplant.

'Apollo' behoort tot de belangrijkste variëteiten. Deze selectie uit 1973 groeit tot circa 75 cm hoogte en heeft een rijke voorjaarsbloei met goudgele bloemen. Door geregeld te snoeien blijven de takken mooi gevuld.
'Green Ripple' heeft sterk gekrulde en glimmende bladeren en bloemen in compacte trossen. Bij 'Atropurpurea' kleurt het blad in de winterperiode naar purperbrons. De bloei is wat minder uitbundig dan bij de voorgaande.

  • Bloeiperiode : maart - mei
  • Bladhoudend en goed winterhard
  • Standplaats : Zon, Halfschaduw, Schaduw
  • Speciale kenmerken : Geurende gele bloem, Haagplant, Opvallende vruchten, Opvallende bladeren
  • Habitat : Normale bodem

Mahonie is een giftige, groenblijvende struik die behoort tot de berberisfamilie (Berberidaceae). De plant wordt ook wel druifstruik genoemd. Naast de wilde vorm bestaan er ook veel cultivars, die gebruikt worden voor sierdoeleinden.

De struik wordt 50-150 cm hoog. De bladeren zijn oneven geveerd met vijf tot negen eironde deelblaadjes met een lengte van 4-8 cm. De blaadjes zijn stekelig getand en van boven glanzend.
De struik bloeit in april en mei met gele bloemen, die in korte tot pluimen verenigde trossen zitten.
De vrucht is een groen berijpte bes die later blauw wordt. Na de bloei vormt Mahonia aquifolium niet-eetbare blauwzwarte bessen.Het vruchtvlees van de bes is eetbaar maar de pitten in de bes zijn giftig evenals de wortel. Mahonie komt voor op droge grond in naaldbossen.

Berichten over deze plant