MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Calamondin

Foto: Calamondin
Foto: Calamondin
Foto: Calamondin

Omschrijving

De calamondin is een kruising tussen de komquat en mandarijn en vormt kleine, oranje vruchten die lijken op de Mandarijn. De vruchten hebben een schil die makkelijk te verwijderen is en worden in Nederland goed rijp; ze zijn ook hier lekker zoet. In Azie wordt de Calamondin veel gebruikt in diverse frisdranken. De Calamondin is niet winterhard en moet dus overwinterd worden in de kas in serre. Wij hopen de Calamondin in week 8 binnen te krijgen. De Calamondin kan uiteindelijk 2 meter hoog worden, maar red in Nederland vaak de 1.5 meter niet doordat hij in een pot niet hard groeit.

Vruchtjes zijn eetbaar, maar behoorlijk zuur. De smaak is te vergelijken met een mix van sinaasappel en citroen. Er kunnen enkele pitjes inzitten. Ook de schil is eetbaar en wat zoeter van smaak volgens gevonden info.

Kan goed in huis overwinteren en blijft redelijk klein, wat kweken in pot makkelijk maakt.

Snoeien

Het kan nu en dan nodig zijn om uw citrusplant te snoeien zodat zijn mooie vorm wordt behouden. Onthoud tijdens het snoeien dat de takken die worden gesnoeid dit jaar geen fruit zullen dragen. Het is wenselijk om de plant uit te dunnen door enkele van de langere takken te snoeien aangezien dit de natuurlijke bloeiperiodes niet zal beïnvloeden. Gebruik een hoogwaardige snoeischaar die de takken op een schone manier snoeit. Snoei net boven de bladknop, zoals weergegeven. De beste periode om te snoeien is tijdens de zomermaanden, maar niet na half oktober.

Vochtigheid

Uw citrusplant kan heel goed binnenshuis overleven in een huis met centrale verwarming waar de luchtvochtigheid normaal laag is.

Vermijd het bespuiten van de bladeren van uw citrusplant met een nevelspuit, dit zal alleen maar de bladeren nat maken en de kans op het ontwikkelen van een schimmelziekte vergroten.

Vermijd dat de bladeren gedurende langer dan enkele uren vochtig of nat zijn. Als uw plant zich gedurende de wintermaanden in een serre bevindt, is het belangrijk dat de vensters een tijdje worden geopend om de vochtigheid in de serre te verlagen en de bladeren te laten drogen.

Voeding

Het is aanbevolen om een vloeibare kunstmest of mestkorrels die in irrigatiewater zijn opgelost in plaats van korrels met vertraagde afgifte of meststaafjes voor uw citrusplant te gebruiken zodat u de werking beter kunt regelen. Tijdens de groeiperiode in de winter is het wenselijk om de hoeveelheid mest naar eenmaal per drie waterbeurten te brengen. De vruchten worden ontwikkeld met gebruik van de energie die tijdens de groeiperiode in de bladeren en stammen van de planten is opgeslagen. Tijdens de warme maanden, wanneer uw plant actief groeit en er zich nieuwe scheuten ontwikkelen, is het aanbevolen om mest aan elke waterbeurt toe te voegen. Citrusbomen hebben een grote behoefte aan stikstof. Gebruik dus kunstmest met meer stikstof (N) dan fosfor (P) of kalium (K).

Mogelijke problemen

Teveel kunstmest
Bij overmatig gebruik van de aanbevolen hoeveelheid kunstmest zullen de wortels 'verbranden' en leiden tot onherstelbare schade, die vervolgens kunnen leiden tot wortelziektes.

Gebrek aan kunstmest
Niet genoeg kunstmest kan de oorzaak zijn dat bladeren geel worden en chlorose gaan vertonen.
Er zullen soortgelijke symptomen van chlorose verschijnen als u te veel water geeft.

Onderhoud

Elk jaar tot 2 jaar verpotten. In de groeiperiode elke week vloeibare aangepaste voeding geven. In de winter slechts 1 keer per maand.

Vermeerdering

Uit zaad opgekweekte planten dragen bij optimale kweekomstandigheden na ongeveer 5 jaar de eerste vruchten. Veredelde planten groeien en dragen beter. Stekken en “air-layers” bloeien al in het eerste jaar na beworteling. Veredelde planten hebben de voorkeur omdat ze al na 3 jaar volop dragen. Een juiste keuze van onderstam is zeer belangrijk i.v.m. grondsoort en gevoeligheid voor stamrot.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 150 cm
Kleur
Winterhard
Neen
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladhoudend