MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Zijdeplant Zijdeplant +

Groeit in 55 tuinen

Latijnse naam
Asclepias syriaca
Andere benamingen
Papegaaiplant, Parkietjesvrucht
Hoogte
150 - 200 cm
Kleur
Winterhard
Matig
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend
Planten tags

Algemene omschrijving

Deze plant vindt zijn oorsprong in Noord-Amerika en is een prachtige plant in de tuin, mits de nodige voorzorgsmaatregelen worden genomen. Door de snel groeiende wortelstokken dient men gebruik te maken van een wortelbegrenzer of ze aan te planten in een grote cementkuip. Doe je dat niet dan woekert de plant zich lustig door de hele tuin.

De bloemen groeien eerst in grote trossen en zijn zalm tot roze van kleur, ook hebben ze een heerlijke geur. Vervolgens gaan de trossen hangen.

Zowel de bloem als de vrucht zijn bijzonder. De Papegaaiplant dankt zijn naam aan de vorm van de vrucht; deze doet nog het meest denken aan een papegaai welke op zijn kop met de snavel aan de stengel verbonden is. De vrucht scheurt na rijping open en massa’s pluizen komen tevoorschijn.

Is redelijk winterhard

De bloemknoppen, roze bloemen, jonge scheuten en vruchten zijn eetbaar.  Gekookte bloemknoppen smaken iets zoet en fris als peultjes met een gebonden mondgevoel.  Jonge scheuten kunnen op max. 20 cm groen of gebleekt geoogst worden en doen sterk aan asperges denken, maar zijn een tikje bitterder.

 

Opgelet: Deze plant (Asclepias syriaca) staat op de zogenaamde Unielijst. Dit is de lijst van invasieve exoten van de EU met soorten die niet meer verhandeld mogen worden en zelfs bestreden moeten worden.
Zie https://www.nvwa.nl/onderwerpen/invasieve-exoten/unielijst-invasieve-exoten

Berichten over deze plant