MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Azalea + Azalea Azalea Azalea

Groeit in 6417 tuinen

Latijnse naam
Rhododendron molle
Andere benamingen
Azalea mollis, Azalea sinensis, Rhododendron sinense, Rhododendron sinensis
Hoogte
70 - 300 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Zuur
Vochtigheid
Normaal
Evergreen
Bladverliezend
Planten tags

Algemene omschrijving

Omschrijving : Heesters. Bladverliezend. Winterhard .Opvallende bloemen. Bloemen eerder dan blad. Licht geurende bloemen. Bloei : mei / juni 

De Azalea mollis behoort tot het geslacht van de Rhododendron. De Azalea mollis verliest in de winter zijn blad waardoor de bloemen in het voorjaar des te meer opvallen. In de herfst verkleuren de bladeren naar oranje-rood. Ze groeien goed in de halfschaduw of zon. De bloeitijd is mei-juni. De bloemen verspreiden een aangename geur in de ochtend en avond. Een volgroeide plant wordt 150 cm hoog. Deze heester wordt solitair geplaatst maar kan ook in groepen bij elkaar worden gezet. Ook in tuinen met een Aziatisch tintje passen deze struiken erg goed.

Voor het planten is het altijd belangrijk om de grond goed doorlatend te maken. Er mogen geen harde lagen in zitten. Daarom altijd eerst de grond omspitten. Dan graaft u de plantgaten, die twee maal breder en dieper zijn dan de kluit. Een Azalea mollis houdt van zure grond. Gebruik daarom veel tuinturf bij het aanplanten. Meng de turf goed door de bestaande grond. Dompel de kluit met pot eerst even onder, verwijder daarna de pot en plaatst de kluit in het plantgat; u vult het gat verder met grond en turf op en drukt die goed met de hand of schoen aan. Breng een dunne laag van bladaarde of versnipperd hout rond de wortelvoet aan, om die tegen uitdrogen te beschermen.
Een onderbeplanting van bodembedekkers helpt ook tegen uitdrogen.

De Azalea mollis heeft weinig onderhoud nodig, maar houdt van zure grond. Geef daarom wel eens per jaar turf(strooisel) rondom de plantvoet als onderhoudsbemesting. De bladlaag laten liggen, zorgt ook voor verzuring van de bodem. Schoffel niet rond azalea’s, want dat beschadigt de oppervlakkige wortels, verwijder onkruid met de hand. Een azalea heeft weinig snoei nodig maar kan wel gesnoeid worden indien gewenst. Geef bij langdurige droogte voldoende water.

Snoeien : Liefst onmiddellijk na de bloei maar een azalea heeft weinig snoei nodig buiten het verwijderen van winterschade en dode takken.
Om de struik compakter te maken kan je de toppen snoeien . Dit is de struik snoeien boven een krans van bladeren , waardoor de tak zich opsplitst.Ook kan je de struik snoeien boven een slapend oog waardoor de tak opnieuw uitloopt (niet altijd)

De beste tijd voor het verplanten is eigenlijk dezelfde als bij het inplanten. Maart en april - oktober en november.
Bij het verplanten van grote planten is het handig om een plastic doek op het pad te leggen en de plant daarop te verslepen de wortels van de plant te sparen!  In oktober en november niet mesten, en in maart en april eerst de plant laten wennen om aan te slaan en pas in mei of juni mest geven.
En uiteraard goed water geven om de plant te stimuleren om nieuwe wortels te maken.

Berichten over deze plant