Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Azalea

Foto: Azalea
Foto: Azalea
Foto: Azalea

Omschrijving :
Heesters. Bladverliezend. Winterhard .Opvallende bloemen. Bloemen eerder dan blad.
Licht geurende bloemen. Bloei : mei / juni 
 

Plantvoorschriften :
Bijna alle Azaleas vereisen een zure luchtige , goed doorlatende grond waarin overtollig water snel wordt afgevoerd. Toch mag de grond niet volledig uitdrogen , Staan de struiken gegroepeerd dan kan men de grond zuurder maken door de grond te mengen met turfmolm en organisch materiaal. Bij individuelele planten maak je een ruim plantgat van circa 2x de omvang en diepte van de wortelkluit . De plantaarde meng je hier ook met goed verteerbaar materiaal als turfmolm. De grond rond de plant moet ook vocht vasthouden om de ondiepe wortels tegen uitdrogen te beschermen , en dat kan je bereiken door een dunne mulchlaag van bladaarde of versnipperd hout rond de plantvoet aan te brengen. Een onderbeplanting van bodembedekkers kan ook. Vermijd te veel overteerbaar materiaal als schors , dat veroorzaakt stikstof tekort.
Azaleas , zeker de bladverliezende prefereren in tegenstelling tot de meeste rhodos , iets meer zon.

Verzorging :
Over het algemeen vragen ze weinig onderhoud. Een dunne mulchlaag ieder jaar en extra bemesten is zelden nodig. In het voorjaar kan je ze extra bemesten met een meststof met veel kalium en magnesium (+-50gr om de voet van een struik) en daarna royaal water geven. Schoffelen rond rhodos en azaleas beschadigt de oppervlakkige wortels ( wieden met de hand)
Het verwijderen van de uitgebloeide bloemen voorkomt zaadvorming en stimuleerd het maken van knoppen voor een rijkere bloei.het volgende jaar ( dit wordt minder gedaan bij Azaleas )
Snoeien : Liefst onmiddellijk na de bloei maar een azalea heeft weinig snoei nodig buiten het verwijderen van winterschade en dode takken.
 Om de struik compakter te maken kan je de toppen snoeien . Dit is de struik snoeien boven een krans van bladeren , waardoor de tak zich opsplitst.Ook kan je de struik snoeien boven een slapend oog waardoor de tak opnieuw uitloopt (niet altijd)
Bij erg droge zomers waardeert de plant een royale gietbeurt , maar echt noodzakelijk is het meestal niet.

Verplanten

       Wellicht is er een betere optie voor rigoureus snoeien, en dat is verplanten!  Want eigenlijk is het toch zonde om een mooie grote plant zo 'af te takelen'. 
De beste tijd voor het verplanten is eigenlijk dezelfde als bij het inplanten. Maart en april - oktobernovember.  Verder verwijs ik vooral naar de tips bij het inplanten, zie 'Rhododendron aanplant'.
Bij het verplanten van grote planten is het handig om een plastic doek op het pad te leggen en de plant daarop te verslepen om uw rug en de wortels van de plant te sparen!  In oktobernovember niet mesten, en in maart en april eerst de plant laten wennen om aan te slaan en pas in mei of juni mest geven. En uiteraard goed water geven om de plant te stimuleren om nieuwe wortels te maken.

Eigenschappen

Hoogte
70 - 300 cm
Kleur
  •   
  •   
  •   
Winterhard
Ja
PH
Zuur
Vochtigheid
Normaal
Evergreen
Bladverliezend

In de webshop