Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Kaukasische pimpernoot

Staphylea colchica

Foto: Kaukasische pimpernoot

Foto: Kaukasische pimpernoot
Foto: Kaukasische pimpernoot
Foto: Kaukasische pimpernoot

Algemene omschrijving

Staphylea is een geslacht van een 10-tal soorten, die in de noordelijke gematigde zone groeien. Europa, Azië en Noord-Amerika. De heesters dragen tegenoverstaand geplaatste bladeren met drie tot zeven gezaagde blaadjes aan twijgen met gladde, gestreepte schors. De witte of vleeskleurige, dubbel vijftallige bloemen met klokvormige kelk- en kroonbladen staan in eindstandige pluimen bij elkaar. De vruchten zijn grote, opgezwollen, perkamentdunne doosvruchten met twee tot drie punten en evenveel erwtgrote, gladde, glanzende, keiharde zaden.

Bloeitijd: 5-6
Bloemkleur: crème-witte

Hoogte min-max: 3-4 m
Bladeren: bovenzijde groen, aan onderzijde gifgroen

Staphylea colchica is een vrij stijl opgaande struik of kleine boom afkomstig uit het noordoostelijk deel van Turkije en het zuidwesten van de Kaukasus. Deze bladverliezende heester bloeit met welriekende, witte opstaande of trosvormige knikkende bloemen in de periode eind april- juni.
Na de bloei vormt zich een bijna 4 cm lange doosvrucht (opvallende blaasvormige zaadomhulsels). Deze plant kan het beste solitair geplant worden want dan komt Staphylea colchica het beste tot zijn recht. De hoogte van de pimpernoot bedraagt uiteindelijk circa 3 tot 4 meter.
 

Vereisten

Deze decoratieve bloemheester groeit het best op zonnige plaatsen, maar doet het ook goed in halfschaduw. Ze hebben voedsel- en humusrijke, enigszins vochtige grond nodig die ook kalkhoudend kan zijn. Deze heesters zijn vrij van ziekten en zeer winterhard.

Onderhoud

Staphylea colchica heeft geen bijzondere zorg nodig.

Indien nodig eventueel verjongingssnoei.

Gebruik

Sierheester - Solitair - Border - Oosterse tuin 

Eigenschappen

Hoogte
300 - 400 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend