MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Gipskruid

Foto: Gipskruid
Foto: Gipskruid
Foto: Gipskruid

Algemene omschrijving

De nederlandse naam is Gipskruid, familie van de Caryophyllaceae. De bloemkleur is wit+lila en de bloeitijd is van ca. mei tot en met juni. De bladeren zijn grijsgroen en ongeveer 5 cm. hoog. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 10 cm. Verdraagt een temperatuur tot -25 gr. C. De geadviseerde plantafstand is 20 cm. (25 st. per m2.) Is goed verkrijgbaar.

Deze plant is uitsluitend geschikt voor liefhebbers van een 'echte rotstuin', omdat ze nogal kieskeurig is qua verzorging, standplaats en grondsoort. Verlangt een zonnige plek en een matig voedselrijke bodem. In de winter moet u maatregelen treffen om de grond vrij droog te houden. Daarnaast moet de bodem kalkhoudend en stenig zijn (kalkhoudend split door de bodem werken), en bij voorkeur licht vochtig in de periode voorjaar-najaar. Groeit bodembedekkend en laat zich goed combineren met andere planten.
 

Vereisten

Bij bloeiende planten is het belangrijk om veel knoppen te hebben en om die knoppen uit te laten komen. De aanmaak van knoppen wordt gestimuleerd met een, verhoudingsgewijs, hoger fosfor gehalte. De bloei van de knoppen wordt gestimuleerd door een hoog kalium gehalte. Het hogere kalium gehalte zorgt tevens voor een langere bloei en verbetert de kwalitatieve eigenschappen zoals geur van de bloemen. Daarnaast zorgt het hogere kalium gehalte voor een efficiëntere waterhuishouding zodat de planten zuiniger zijn met water. Hoe verder de onderlinge gehalten uiteenlopen des te sterker gaat er een stimulerende werking vanuit. Advies samenstelling: N5+P2+K4 tot maximaal N9+P6+K8

Onderhoud

Het gipskruid houdt van kalk in de grond. Op zure gronden ieder jaar in de herfst kalk toevoegen. De 'wolk' van bloemetjes waait gemakkelijk om, dus heeft steun nodig van buurplanten of ander steunmateriaal. Een koele voet wordt gewaardeerd. Let op een goede drainage; werk eventueel wat steenslag door de grond. Vermenigvuldiging door het stekken van jonge scheutjes in de zomer.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 10 cm
Kleur
Winterhard
Matig
PH
Kalkrijk
Vochtigheid
Droog
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend

 

1 varieteit van deze plant

In de webshop