MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Paarse dovenetel Paarse dovenetel +

Groeit in 824 tuinen

Latijnse naam
Lamium purpureum
Hoogte
10 - 30 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

De paarse dovenetel (Lamium purpureum) is een kleine, in West-Europa algemeen voorkomende dovenetel. In het Frans heet de soort Epervière Piloselle.
De paarse dovenetel is een 5-30 cm hoge, een- of tweejarige plant die opvalt door de kleine, 1-2 cm grote roze tot paarse bloemetjes. Ook de bovenste delen van de duidelijk vierkantige stengel kan paars kleuren. De plant bloeit al zeer vroeg, vanaf februari tot in mei en nogmaals in de periode van september tot oktober. De soort wordt beschouwd als onkruid in wegbermen, parkranden, tuinen en stortplaatsen met een voorkeur voor beschaduwde plaatsen en een vochtige grond.
De lichtgroene bladeren zijn ongeveer driehoekig van vorm en staan in paren kruisgewijs tegenover elkaar. De bladeren zijn behaard. In tegenstelling tot de brandnetel (die tot de brandnetelfamilie behoort) veroorzaakt de dovenetel bij aanraking geen branderig gevoel.

 

In de keuken:

De blaadjes van alle dovenetels zijn eetbaar. Pluk jonge blaadjes en meng ze onder de sla. De bloemen versieren je rode bieten schotel op een sublieme manier. Zeker als je er nog wat fijngesnipperde roomse kervel over strooit. Een komkommerschotel versierd met paarse dovenetel is het einde.

Berichten over deze plant