Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Vuurlelie

Lilium bulbiferum  • 

Foto: Vuurlelie

Foto: Vuurlelie
Foto: Vuurlelie
Foto: Vuurlelie

De bloemen van rogge- of vuurlelies zijn in de natuur nog maar zelden te vinden. Ze behoren daarom tot de beschermde planten. In de tuin worden deze lelies echter al van oudsher gekweekt, met name op het platteland.

Vuurlelies (Lilium bulbiferum) hebben grote, schotelvormige, stralendoranje bloemen met bruine spikkels. Ze staan op de uiteinden van de stengels en zijn naar boven gericht. Kenmerkend voor de soort zijn de kleine broedbolletjes in bladoksels van de dicht bebladerde stengels. Deze bolletjes kunnen voor de vermeerdering worden gebruikt. De stengels zijn spinnewebachtig behaard.

Lilium bulbiferum ssp. croceum is een ondersoort. De planten lijken sterk op de zuivere soort, maar de bloemen zijn wat geliger en ook sterker gespikkeld. In tegenstelling tot de echte vuurlelie, ontwikkelen ze geen broedbolletjes in de bladoksels.

De standplaats van de Vuurlelie :  In de natuur zijn beide lelies op weilanden, in berggebieden en aan de rand van bossen te vinden. De bloemen op de lange stengels krijgen er voldoende zon, terwijl de wortelzone door de schaduw van het gras of het struikgewas koel blijft. Met struiken op de achtergrond biedt u deze lelies een tegen de wind beschutte plaats. Vaste planten of lage houtige gewassen op de voorgrond zorgen voor condities die de planten ook in de natuur vinden. Tegen de achtergrond van donkere coniferen of grijsbladige struiken komen de stralende bloemen bijzonder goed uit. Plant de bollen altijd in kleine groepen. In plattelandstuinen staan vuurlelies veelal langs het hek of in borders met bonte vaste planten. Lage vaste planten of zomerbloeiers geven de benodigde schaduw.

Onderhoud het jaar rond
Voorjaar :  Verdeel bij het uitlopen van de bollen rijpe compost of een kalirijke, volledige meststof rond de planten.     

Zomer :  Bij droogte royaal water geven. Een mulchlaag voorkomt dat de grond snel uitdroogt. De stengels zo nodig ondersteunen. De uitgebloeide bloemen verwijderen, daarbij ten minste twee derde van elke stengel en zo veel mogelijk bladeren laten staan.     

Najaar :  In september of oktober de bollen planten op 20-30 cm onderlinge afstand en zo diep, dat de grondlaag boven de bollen twee keer zo hoog is als de bollen zelf. Het is beslist nodig zware grond te draineren.

Eigenschappen

  •     Bloeiperiode: Juni, Juli
  •     Bijzonderheden: Gemakelijk te verzorgen, Goede snijbloem
  •     Standplaats: Zon, Halfschaduw
  •     Grond: Voedselrijk, Doorlatend
  •     Hoogte tot: 1,25 m
  •     Latijns/wetenschappelijke naam: Lilium bulbiferum

Eigenschappen

Hoogte
60 cm
Kleur
  •   
  •   
Winterhard
Ja
Neen
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend