MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Palmlelie 'Variegata'

Yucca gloriosa 'Variegata'

Foto: Palmlelie 'Variegata'

Zilverbonte (geelgroen) Yucca. De plant kan 200 cm hoog worden.. De bloemkleur is wit. Bloeit in juli - oktober. Standplaats: zon - halfschaduw. Deze plant is goed winterhard.

De grond moet zeer goed gedraineerd zijn. Het planten op een kunstmatige heuvel is aan te bevelen. Een plaatsje pal op het zuiden zal de planten veel goed doen.

Deze breed uitgroeiende Yucca is iets minder winterhard maar overleeft toch vrijwel alle Nederlandse winters, zeker als voor goede drainage is gezorgd. De Yucca gloriosa "Variegata" maakt naar verloop van tijd een stam. Yucca’s maken prachtige bloemstengels in de zomer, mits de zomer wel lekker warm en zonnig is.

De Yucca gloriosa kan na jaren een forse stam maken. Hij heeft veel stijve rechte bladeren. Er zijn twee problemen die de aandacht vragen. Ten eerste de bloei. Na de bloei moet er nog voldoende warm weer zijn om een nieuwe groeitop te vormen. Vooral de bonte soorten bloeien wel eens laat in het seizoen en tegen de tijd dat de winter invalt zitten ze dan zonder nieuwe groeitop. dat geeft rottingsrisico's in de winter. Gaat het goed en vormen ze nieuwe toppen, meestal een stuk of drie tot vijf, dan kan er een volgend probleem aandienen. Laat je al deze toppen doorgroeien dan wordt de plant topzwaar en knapt om bij de eerste flinke storm of dikke laag sneeuw. Het is verstandig om zo snel mogelijk na vertakking alle toppen weg te halen en alleen de meest rechtop groeiende te handhaven. Zo houd je een rechte stam. De plant meer in de schaduw zetten kan de bloei helemaal voorkomen en dan zijn er geen problemen met rotting en instabiliteit.

Eigenschappen

Hoogte
70 - 200 cm
Kleur
Winterhard
Ja
Vochtigheid
Droog
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend