MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Smalbladige Portugese laurierkers

Prunus lusitanica 'Angustifolia'

Foto: Smalbladige Portugese laurierkers

Foto: Smalbladige Portugese laurierkers
Foto: Smalbladige Portugese laurierkers
Foto: Smalbladige Portugese laurierkers

Prunus lusitanica ook Portugese Laurier genaamd is misschien de minst bekende doch door zijn sierwaarde en hoedanigheid een onmisbaar gewas in onze tuin. Zijn belangrijkheid komt echter aan bod indien men de trotse eigenaar hiervan is. Eentje om echt beter te leren kennen, onbekend eerder onbemind. Waarom eigenlijk?

Deze bladhoudende heester heeft een donkergroen glanzend blad van ongeveer 8 tot 10 cm. lang met een overhangend puntig blad, dit maakt alles nog attractiever. Uiteindelijk kan deze 3 tot 4 meter hoog worden. Het hout laat zich duidelijk onderscheiden door de fijnere twijgen en zijn donkere roodbruine kleur.

In het voorjaar rond de meimaand vertonen bloemknoppen zich die uitgroeien tot lange welriekende elegante bloemtrossen, jammer een schouwspel van maar een paar weken.
De polivalentie van de toepassing maakt deze sierstruik pas echt interessant. Als solitair kan men hem los laten uitgroeien, natuurlijkerwijze heeft hij echter een piramidale groei. Niettegenstaande door vormsnoei snel om te toveren tot een kegel, cilinder, bol en zelfs op stam. Als kuipplant is hij ook gebruikelijk, doch bij zware vorst kan hij schade oplopen. Als pot- of kuipplant is in de winterperiode een beschutte plaats aanbevolen, vooral beschermd voor de wind.
Wat dacht u van een haagaanplanting?
Prunus lusitanca verdraagt zeer goed snoei en is vooral bladhoudend, een niet te versmaden eigenschap voor scherm of haag.

Een nieuwe cultivar is de Prunus lusitanica ‘Variegata’, heeft een trage groei en het blad is totaal anders van kleur eerder omringd met een witgele boord.

Als standplaats kan een zonnige tot halfbeschaduwde plaats aangewend worden met een humusrijke doch goed doorlaatbare bodem. In tegenstelling met de Prunus laurocerasus verdraagt besprokene een iets meer vochtige standplaats.

Vermeerdering door stek.

Prunus Lusitanica " Angustifolia"

Voordelen:

*Dicht en compact groeiende soort

* Luxieuze uitstraling

*Populair bij vlinders,bijen en vogels

Nadelen:

* Verdraagt geen natte voeten

* Moet vlak na aanplant goed vezorgd worden.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 400 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
halfschaduw
Schaduw
Evergreen
Bladhoudend