MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Struikmalva 'Burgundy Wine'

Groeit in 179 tuinen

Latijnse naam
Lavatera 'Burgundy Wine'
Variëteit van
Bekermalva (Lavatera trimestris)
Hoogte
60 - 200 cm
Kleur
Winterhard
Ja, Matig
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Lavatera, of Struikmalva, is een heester die zeer langdurig bloeit. De plant is mooi als solitair of achter in de vaste planten border.

HOOGTE : De struikmalva wordt, afhankelijk van de aangeschafte soort, 60 tot 200 cm hoog.

BLOEI : Struikmalva is een dankbare bloeier. De bloei start vaak al in juni en kan doorgaan tot aan de eerste nachtvorst.

BLOEMEN : Er zijn diverse kleuren: wit, roze, paars, roodpaars of meerkleurig. De bloemen trekken veel bijen en vlinders naar de tuin. De bloemstengels zijn goed te gebruiken in een boeket.

TUINPLAATS : De plant is licht vorstgevoelig in de winter. Om die reden kunt u de plant het best op een warme, zonnige en beschutte plek plaatsen. De plant staat graag in humusrijke grond, die niet te nat is.

WINTERHARD : De Struikmalva is wel winterhard, maar vorstgevoelig. Dek de voet van de plant voor de winter af met een flinke hoop bladeren, stro of compost en bescherm de plant eventueel met matten tegen harde wind.

SNOEI : U kunt de plant het best pas in mei terugsnoeien tot ca. 30 cm boven de grond. Vanuit de houtige takken zullen al snel weer de lange kruidachtige stengels tevoorschijn komen. Als u te vroeg in het jaar snoeit dan kunnen de takken invriezen of wegrotten.

STEKKEN : De Struikmalva overleeft het vaak maar een (paar) jaar. De plant is echter te stekken.

->neem in september van een paar niet bloeiende stengels de bovenste 10 cm. ->verwijder het blad. ->stop de stengels in potgrond. Zorg dat de potgrond verzadigd is van water. >zet het geheel in een kas òf op een lichte plek uit de volle zon afgedekt met plastic. >na ongeveer twee weken kan het plastic eraf, de stekjes hebben wortels gekregen. >geef ze af en toe water, zodat de grond niet uitdroogt. >zet ze in de winter op een koele, lichte plaats en vergeet niet om af en toe water te geven. >plant ze in het late voorjaar buiten in de volle grond.

Berichten over deze plant