Eikenbladhortensia
Algemene omschrijving
Familie : Hydrangeaceae (hortensiafamilie)
Bloeikleur : roze, wit
Bloeimaand : augustus, september
Bladkleur : groen, bruin, paars
Hoogte : 100 tot 250 cm afhankelijk van de cultivar
Wintergroen : bladverliezend
Winterhardheid : goed winterhard tot -15°C. De eerste winters lichtjes tegen de vorst beschermen.
Standplaats : halfschaduw
Soort gewas : heester / struik
Speciale kenmerken : opvallende bladeren
Habitat : voedzame, normale bodem tot vochtige bodem
De Hydrangea quercifolia is afkomstig uit Amerika. De naam eikenbladhortensia heeft de struik te danken aan de bladeren die sterk lijken op deze van een eik maar met een lengte tot 20cm een stuk langer en breder zijn. Sommige cultivars kunnen tot 2,5 meter hoog groeien en in de breedte halen die met behulp van uitlopers tot 3 meter. Door de worteluitlopers jaarlijks voor een deel uit te steken kun je de groei in de breedte vrij makkelijk in bedwang houden.
Het zijn bladverliezende struiken met opvallende donkergroene bladeren die diep ingesneden zijn. In de nazomer beginnen ze al snel te verkleuren naar allerlei oranjerode en paarse herfsttinten. Het zijn struiken die je steeds vaker in tuinen terug vindt. Ze verkiezen daarbij een plekje in de halfschaduw of op een standplaats met gefilterd zonlicht.
Naast de prachtig gevormde en verkleurende bladeren verschijnen er ook vanaf augustus langwerpige bloempluimen met witte bloemblaadjes. De bloempluimen bestaan hierbij uit kleine fertiele bloempjes die worden omgeven door prachtige grote witte steriele bloemen om insecten aan te trekken. Deze laatste verbloeien na verloop van tijd naar roze en rode tinten en blijven aan de struik hangen waardoor de bloei lang kan aanhouden.
De eikenbladhortensia kan wind goed verdragen evenals de zilte zeelucht.
Net als alle andere heesters heeft ook de Hydrangea nood aan een evenwichtige en gezonde voeding, rijpe compost, organische mest (gerijpte koemest - geen paardemest) bevat de noodzakelijke stoffen voor de Hydrangea en bevat bovendien niet teveel stikstof . Mest met een te groot stikstof gehalte (hoog cijfer N ) geeft slappe, slungelige, opgeschoten planten, veel bladgroei , maar weinig bloei.
Er bestaat ook speciale hortensiamest met laag stikstofgehalte, voldoende Kali en Fosfor en vaak ook wat ijzer en magnesium om in kalkrijke gronden chlorose tegen te gaan. Bemest uw hortensias bij voorkeur begin augustus , deze maand worden immers de bloemen voor volgend jaar aangemaakt bij de meeste soorten en een tweede maal midden maart als de dagen wat warmer worden en de planten weer beginnen groeien.
Snoeien van de eikenbladhortensia:
Deze Hydrangea quercifolia bloeit net als de gewone bolhortensia op meerjarig hout. De eikenbladhortensia wordt bij voorkeur weinig of niet gesnoeid. Verwijder in het voorjaar de dode en de beschadigde takken. De eikenbladhortensia vertakt moeilijk en heeft als een van de weinige hortensia’s baat bij vormsnoei in de eerste paar jaren. Je knipt de takken voor een derde in tot boven een aanwezige knop. Meer informatie hierover is te vinden in het artikel hortensia snoeien. Na een aantal jaren dien je de struiken te verjongen. Hiervoor snoei je in april het oudste kwart van de takken weg. Verwijder uitgebloeide bloemen pas in half mei omdat ze nog beschermen tegen nachtvorst. Knip bloemen van zijtakjes gewoon af. Bij een bloem aan de top knip je de tak boven de hoogste knop.
Vermeerderen van de Hydrangea quercifolia:
Neem vanaf eind augustus, begin september half verhoute stekken en laat ze wortelen in stekgrond. Dit kan prima buiten in de koude bak gebeuren.
Een veel eenvoudiger manier is het afsteken van de worteluitlopers tijdens de periode dat de plant in rust is. (na het verliezen van de bladeren en bij vorstvrij weer) Deze kun je dan verplanten naar de gewenste plaats.
Bloemschikken met de eikenbladhortensia:
Hydrangea quercifolia heeft schitterende takken om in een bloemstuk te verwerken
Mensen die Japanse bloemsierkunst of ikebana beoefenen zijn daar weg van.
De bloemen zijn minder geschikt voor bloemschikken, wel zijn de papierachtige bloemblaadjes te gebruiken om te verlijmen
Enkele cultivars die je vaak in de tuinen kan aantreffen:
Hydrangea quercifolia 'Sikes Dwarf'
Een kleinere soort dat maar 150 cm hoog wordt, daar waar de gewone eikenbladhortensia wel 3 à 4 m kan worden. Het is dan ook een aanrader voor stadstuinen en kleinere tuintjes in het algemeen.
Hij bloeit wel later dan grote broer, pas vanaf augustus tot september.
De crèmewitte bloemen verbloeien op het einde naar oranjeroze en de bladeren worden bronsachtig paarsbruin.
De tuilen zijn tot 30 cm lang en 15 cm breed.
Hydrangea quercifolia 'Sikes Dwarf'
Hydrangea quercifolia ‘Back Porch
Bloeit vanaf juli tot en met september met mooie pluimvormige bloemen. Deze compacte cultivar wordt niet hoger dan 125cm en is goed winterhard.
Hydrangea quercifolia ‘Flemygea of de 'Snowqueen'
Bloeit in juli en augustus met grote bloemen. De bladeren hebben een opvallende herfstverkleuring. Deze cultivar wordt niet hoger dan 120 cm en is eveneens goed winterhard.
Hydrangea quercifolia 'Snowflake'
Deze vanaf half juli tot in september bloeiende hortensia wordt ongeveer 1 meter hoog. Opvallend aan deze variëteit zijn de dubbelbloemige bloemschermen.
De bladeren van de Hydrangea quercifolia 'Snowflake' zijn aan de bovenkant bezet met haartjes waardoor het blad stijver aanvoelt maar ook beter bestand is tegen uitdroging en het ook goed doet in de volle zon.
De bladeren verkleuren een stuk vroeger dan de overige cultivars en staat er rond eind augustus bij zoals op de foto.
Berichten over deze plant
Rijk v.
De tak met bloem hangt sterk naar de grond. Wat voorkomt dit? Zondag 29 Juni 2014 om 13:36- 2 reacties
Stephan M. Hortensia's zijn échte dronkaards. Plaatsen we ze in een tuin met weinig of geen schaduw, dan hebben ze dagelijks erg veel water nodig. Hebben onze hortensia's teveel zon en té weinig water, dan … Lees verder » Zondag 29 Juni 2014 om 14:12
Rijk v. Dit gebeurd alleen bij de "schapenkop" maar ik zal nog meer water geven. Kijken wat dat oplevert. Bedankt voor je reactie, leuk! Zondag 29 Juni 2014 om 22:37