MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Echt Duizendguldenkruid

Groeit in 9 tuinen

Latijnse naam
Centaurium erythraea
Hoogte
1 - 60 cm
Kleur
PH
Kalkrijk
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon

Algemene omschrijving

Echt duizendguldenkruid is een tweejarige plantensoort van de gentiaanfamilie. Na de kieming vormt zich eerst een rozet met 1-2 cm brede bladeren. Deze rozet overwintert en in het daarop volgende voorjaar ontwikkelen zich één of meer rechtopstaande (bloei)stengels. De plant besteedt hier alle levensenergie aan, waardoor de rozet tijdens de bloei al snel verwelkt. Echt duizendguldenkruid bloeit van juni/juli tot september.

Echt duizendguldenkruid is een pioniersoort die het liefst groeit op een zonnige, vochtige grazige bodem. In de Zeeuwse en Hollandse duinen komt deze soort het meest voor, als de bodem niet te zout is. Inheems is hij wel vrij zeldzaam.

Het gebeurt niet vaak dat de waarde van een plant zo duidelijk in geld wordt uit gedrukt. Honderd goudstukken wel te verstaan: centum auri, wat ook kan worden vertaald als honderd gulden. In ons land wordt dat dan nog met een factor tien vermenigvuldigd: duizendguldenkruid.
Minder gebruikelijke namen als  Fieberkraut of herbe à la fièvre wijzen op de heilzame toepassing: koortskruid. Erythraea betekent roodachtig en heeft betrekking op de roze/rode kleur van de bloem van deze vertegenwoordiger van de gentiaanfamilie.

Berichten over deze plant