Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Drieblad

Trillium grandiflorum  • 

Foto: Drieblad

Foto: Drieblad

Algemene omschrijving

 Deze vaste plant doet op het eerste gezicht een beetje denken aan dalkruid. De blaadjes van de boslelie zijn toegespitst eirond met daarin een opvallende nervatuur. Ze staan drietallig bijeen op een korte stengel.

Trillium, alles gaat per drie... In mei tot en met juni prijken daarboven eveneens drietallige witte bloemblaadjes.

De fraaie en diep liggende, gebogen nerven in het blad stemmen overeen met de vorm van het donkergroene blad. Wanneer ze in bloei staan, is het net of grote sneeuwvlokken erover verspreid liggen.

Vanuit het hart van de bloem lopen zacht purperen strepen naar de buitenrand van de bloem. In het hart staat een plukje maïsgele meeldraden.

Vereisten

De boslelie of Trillium is ervoor geschikt om een tapijt te vormen op halfbeschaduwde plaatsen. Bijvoorbeeld onder het bladerdak van bomen of struiken. Wees niet spaarzaam bij aanschaf van boslelies; een grote groep steelt de show. Een armzalig plantje alleen stelt in dit verband weinig voor. Boslelies doen het alleen goed op kalkloze gronden. Voorafgaand aan het planten is het verstandig om grond voor rododendrons door de bovenlaag van de grond te mengen. Hoe meer humus of bladaarde wordt bijgemengd, des te beter. De onderlinge plantafstand voor Trillium is 30 x 30 cm. Ze worden zo'n 30 cm hoog. Het zijn ook goede bloemen voor op de vaas.

Eigenschappen

Hoogte
0 - 30 cm
Kleur
  •   
  •   
  •   
  •   
Winterhard
Ja
Neen
PH
Neutraal
Zuur
Vochtigheid
Normaal
Vochtig
Licht
halfschaduw
Schaduw
Evergreen
Bladverliezend