MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Pinda

Zoals bij andere planten bevindt de bloem zich bovengronds, en daaruit ontwikkelt zich na bevruchting een peul met meestal twee zaden. Daarna ondergaat de vrucht een bijzondere ontwikkeling: de stengel waaraan de peul groeit wordt langer en boort zich in de grond. Onder de grond rijpt de vrucht en gaat vervolgens, onder natuurlijke omstandigheden, over tot ontkieming.

De pindaplant is een eenjarige plant die afkomstig is uit Zuid-Amerika en door de Spanjaarden in de 16e eeuw in tropische en subtropische gebieden over de gehele wereld werd verspreid.

In september en oktober worden de pindaplanten geoogst, waarna ze met de pinda's omhoog gelegd worden om te drogen. Uitgegraven pinda's bevatten 25-50% vocht en moeten indrogen tot 10% of minder voordat ze opgeslagen kunnen worden.

Ongebrande (rauwe) pinda's kunnen gepeld en gegeten worden. Voor menselijke consumptie is het echter gebruikelijk rijpe pinda's eerst te branden. Vooral in de winter worden ze wel ongepeld gebruikt (en dikwijls aangeregen) als voedsel voor wilde vogels. Met name in de zuidelijke staten van de Verenigde Staten worden niet geheel rijpe ("groene") pinda's ook in de schil gekookt. Ze worden daarbij zacht zoals bonen en worden gegeten met wat zout of ook wel scherper gekruid (cajun).

 

Verdere verzorging
Houd de planten warm en zet ze in de volle zon.

Vruchtvorming
Na de bloei buigen de bloemstengels zich naar de aarde om zich in de grond te boren. De vruchten groeien verder ondergronds. Daarom worden pinda's ook wel aardnoten genoemd. De pindavrucht is eigenlijk een peul met zaadjes. De totale opkweek van zaaien tot oogsten duurt slechts 12 weken.

Ziekten en plagen
Vaak hebben de plantjes last van spint, zorg ervoor dat de luchtvochtigheid op peil blijft (regelmatig sproeien).

Oogst
De pinda's moeten gedroogd en daarna in een koekenpan geroosterd worden, naar smaak zout toevoegen.

Eigenschappen

Deze plant heeft nog geen eigenschappen

 

In de webshop