MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Muurleeuwenbek

Foto: Muurleeuwenbek
Foto: Muurleeuwenbek
Foto: Muurleeuwenbek

De muurleeuwenbek (Cymbalaria muralis) is een plant uit de weegbreefamilie (Plantaginaceae) die in de afgelopen eeuwen succesvol West- en Midden-Europa heeft veroverd.

Het is een hangende, liggende of kruipende plant die zich sterk vertakt, de bladeren zijn vijf- tot zevenlobbig en lang gesteeld. De bloem is lichtpaars of licht violet van kleur, en heeft twee licht gele vlekjes. De bloempjes zijn 0,8-1 cm breed en zitten op lange stengels in de bladoksels.

Het muurleeuwenbekje bloeit van juni tot september - en heeft een bijzondere manier van voortplanting. Eerst zijn de bloemen positief "phototropic" en bewegen ze dus naar het licht. Zodra ze bevrucht zijn worden ze negatief "phototropic" en bewegen ze weg van het licht waardoor de zaden in donkere spleten worden verspreid. Zodoende is de kans voor ontkieming groter.
De vruchtstelen krommen zich en groeien spleten en losse voegen binnen, waar de omstandigheden voor de kieming ideaal zijn. Daar springen de doosvruchten open.

De Muurleeuwenbek werd als sierplant uit Zuid-Europa ingevoerd. Hij verwilderde en is nu ingeburgerd op rotsen en oude muren, vooral in oude binnensteden.

de plant houdt van schaduw en vochtige muren met weinig temperatuursverschillen. Kan woekeren ! 


.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 20 cm
Kleur
Winterhard
Ja
Vochtigheid
Normaal
Licht
halfschaduw