MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Rotszeepkruid

Groeit in 901 tuinen

Latijnse naam
Saponaria ocymoides
Andere benamingen
Zeepkruid, Muurzeepkruid
Hoogte
10 - 20 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladhoudend, Bladverliezend
Planten tags

Algemene omschrijving

De Saponaria ocymoides wordt in het Nederlands ook wel (Rots-)Zeepkruid genoemd. Het plantje houdt van een kalkrijke ondergrond en is dus uitermate geschikt voor een rotstuin. Het plantje wordt niet groter dan 15 cm en laat zijn roze bloempjes zien tussen mei en augustus. Overleeft de winter als de grond niet te nat is. Er zijn soorten die later bloeien. Hij bloeit in zacht rose. Deze soort heeft liggende stengels en lancetvormig blad. De roze bloemen zijn vrij klein maar verschijnen rijkelijk. Mooi voor de rotstuin of om over een stapelmuurtje te laten groeien.Houdt van een vrij droge standplaats. In het voorjaar de plant terug snoeien zodat deze weer frisgroen kan uitlopen en rijk kan bloeien.

Saponaria is een geslacht van ongeveer twintig soorten planten uit de anjerfamilie (Caryophyllaceae). Het zijn kruidachtige, overblijvende planten.
De botanische naam is afgeleid van het Latijnse sapo = zeep. De werkzame stof saponine (in de wortelstokken 2–5 %) schuimt bij oplossing en koken in water op een manier die op zeep lijkt.

Omschrijving:
h 10/20cm - br 90 cm bodembedekker. matig Winterhard/ afdekken is noodzakelijk..
De roze bloemen zijn met vijf tot tien stuks in een scherm of tros gerangschikt. De vijf kroonbladen per bloem zijn niet uitgerand. De roodachtige kelkbladen zijn tot een buis vergroeid. De langwerpige bladeren zijn tegenoverstaand.

Plantvoorschriften:
Zon.
Voedzame kalkrijke grond - Kan tegen droogte
Goed als muur of rotsplant - gebruiken over muurtjes of als bodembedekker voor bollen
Het gewone zeepkruid of S.officinalis groeit langs bermen en langs oevers. Deze soort heeft een kruipende wortelstok en kan zich daardoor flink uitbreiden.

Verzorging:
In het voorjaar de plant terug snoeien zodat deze weer frisgroen kan uitlopen en rijk kan bloeien

Ziekten:
trips - bladluizen - mineervlieg - voetrot - slakken.

Berichten over deze plant