MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Scaevola 'Saphira'

Groeit in 70 tuinen

Latijnse naam
Scaevola aemula 'Saphira'
Andere benamingen
Waaierbloem
Hoogte
1 - 40 cm
Kleur
Winterhard
Neen
Licht
Zon

Algemene omschrijving

Scaevola 'Saphira' : lila-paarse bloem, compact.

De Scaevola bloeit tot ver in het najaar, is bestand tegen de zon, droogte en zout, en kan tegen een stootje. En dan hebben we het nog niet gehad over haar diverse kleurenpracht. Blauw, wit, lila of roze, met of zonder bloemrandjes en streepjes, … De scaevola is de ideale plant om je balkon letterlijk en figuurlijk meer kleur te geven.
 
De roots van de scaevola of waaierbloem liggen in de zanderige kustgebieden van Oost-Australië, waar we haar in het wild vaak in de kustduinen aantreffen. Niet zo gek dus dat de scaevola goed bestand is tegen warmte en droogte. Ze is een vaste plant die hier gekweekt wordt als eenjarige en behoort tot de familie van de Goodeniaceae. De scaevola is vernoemd naar de Romein Mucius Scaevola die de kracht van zijn geloof bewees door letterlijk een hand in het vuur te steken.

Dankzij haar weelderige, overhangende bloemenwaaier is de scaevola ideaal om te gebruiken als 'kruipplant' over de rand van hanging baskets, of in bakken en kuipen. Haar talrijke bloemen hangen ver over de potrand en blijven daar een hele zomer lang, zelfs tot diep in de herfst.

De meest voorkomende soort hier is de scaevola aemula, en dan vooral de blauwe Blue Fan en Blue Wonder, en de witte Crystal Imp. Andere variëteiten zijn de roze Bombay Pink, de donkerblauwe Brilliant, de lila-paarse Saphira, de wit met blauw gerande Diamant Saphira, en de blauw-wit gestreepte Zig Zag.

Wil je de waaierbloem vermeerderen, dan doe je dit best door in de voorjaar of zomer een stekje te nemen. Zaaien kan je doen in het voorjaar, zodat ze de tweede helft van mei naar buiten kan.

Om zo lang mogelijk te kunnen genieten van een mooi bloeiende scaevola, gebruik je best een goed doorlatende, lichte en voedselrijke grond en mest je haar wekelijks bij met vloeibare meststoffen. Geef haar regelmatig een klein beetje water maar zorg zeker ook voor een goede drainage want de scaevola houdt niet van natte voetjes. Let er op dat de bloemetjes niet vochtig worden tijdens het gieten.

Combinaties: Scaevola's combineren goed met fuchsia, pelargonium en tagetes.

Berichten over deze plant

  • Ria K.Ria K.
    Wie weet waar ik deze plant kan kopen ? Ik zoek deze blauwe soort .
    Meestal worden er alleen witte en paarse aangeboden.
    @Petra Kooi
    Zondag 30 Juli 2017 om 15:06
    •  2 reacties
    • Lieven G. Lieven G. Wordt meestal maar verkocht in het voorjaar ... zal nu niet meer te vinden zijn.
      Dinsdag 1 Augustus 2017 om 22:13
    • Ria K. Ria K. Nu zal ik hem inderdaad nergens vinden. Maar het gaat mij om de donkerblauwe soort, die in het voorjaar bijna nergens aangeboden wordt. Misschien weet u waar ik die in het voorjaar kan krijgen
      Dinsdag 1 Augustus 2017 om 23:05
  • Marcus G.Marcus G. voegde een foto toe aan Scaevola 'Saphira' (Scaevola aemula 'Saphira')
    Foto: Scaevola 'Saphira'
    Zaterdag 19 Mei 2012 om 20:38
    •  1 reactie
    • Ria K. Ria K. Waar kan ik deze plant kopen ? Ik kan alleen witte en paarse vinden
      Maandag 31 Juli 2017 om 23:58