MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Glansmispel (Algemeen)

Er zijn meer dan zestig soorten glansmispel. Bij ons zijn twee soorten overwegend in cultuur: Photinia x fraseri en Photinia villosa var. laevis.
De glansmispel (latijnse naam: Photinia) is een struik behorende tot de roosachtige (Rosaceae). De glansmispel vindt haar oorsprong in de Himalaya en Zuidoost-Aziƫ. De glansmispel is een struik dat laagblijvend is en valt op door haar glanzende bladeren. Er zijn verschillende soorten glansmispel, bladhoudende en bladverliezende. Afhankelijk van de ondersoort, kleuren de bladeren in het voorjaar en zomer of in de herfst prachtig in verschillende kleuren. De bloemen van de glansmispel zijn wit en minder opvallend dan de grote donker blauwzwart of rood gekleurde vruchten. De jonge bladeren en scheuten beschermen zich tegen de felle zonneschijn in het voorjaar door rood, bronzig gekleurd te zijn. Dit hebben de planten overgehouden aan de tijd dat de glansmispel nog alleen in de Himalaya voorkwam. Door de weerkaatsing van de sneeuw, was er een reflectie van zonneschijn dat voor verbranding zorgden. De glansmispel kan een uiteindelijke hoogte van twee a drie meter bereiken met een breedte van rond de drie meter. De bloei van de glansmiddel is in mei-juni. Er verschijnen kleine trosjes met witte bloemen aan de struik, later gevolgd door de bessen. De plant kan prima vorst verdragen, bij een zeer strenge winter kan de struik invriezen. Tijdens het voorjaar loopt de glansmispel op het niet bevroren hout weer uit. De glansmispel wordt in Nederland vooral gebruikt als solitaire plant. Er zijn echter tuinen waar de glansmispel ook wordt gebruikt als haag.

Glansmispel planten
De glansmispel groeit op alle grondsoorten, het liefst op humusrijke grondsoorten. Graaf een gat dat 1,5 maal de grote van de wortel is, strooi hier een beetje tuinmest of tuinturf in. Stop de glansmispel in het plantgat en gooi de aarde terug in het gat. Stamp de aarde rond de stam goed aan, en gebruik voldoende water om de wortels goed te voeden.

Glansmispel snoeien
De glansmispel heeft over het algemeen weinig snoei nodig, alleen wat terugsnoei werkzaamheden. Als er gesnoeid wordt, doe dit dan aan het einde van de winter en het vroege voorjaar. Het is ook mogelijk om de plant goed terug te snoeien om zo de plant te verjongen. De glansmispel reageert hier goed op. Gebruik voor de snoei een scherpe snoeischaar, omdat na verloop van tijd de takken sterk worden en dit niet te doen is met een gewone schaar.

Glansmispel bemesten
Eenmaal per jaar dient de glansmispel te worden bemest. Het meest geschikte moment is het voorjaar zodra de plant begint uit te lopen. Hiervoor kunt u gebruik maken van goede organische messtoffen zoals verrijkte koemest. Tuinmest is een basismest voor de glansmispel en heeft een langdurige werking. Deze 100% natuurlijke meststof bevat alle voedingsstoffen en sporenelementen die de glansmispel van nature nodig heeft.

Ziekten & plagen
Een glansmispel wordt zelden tot nooit aangetast door ziekten en plagen. Een aantal ziektes die voor kunnen komen zijn, meeldauw en bladluis. Meeldauw tast de bovenkant van de bladeren aan. Het ziet eruit als witte poederachtige aanslag. Bladluizen zijn luizen die zich voeden met de sap van de glansmispel. De bladeren van de glansmispel worden bruin en de plant wordt vatbaarder voor andere ziektes.

Eigenschappen

Hoogte
50 - 300 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend