MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Sterretjesgras

Rhodohypoxis baurii  • 

Foto: Sterretjesgras

Foto: Sterretjesgras

Roodsterretjes (Rhodohypoxis) groeien van nature in Zuidelijk Afrika op hoogten van 1000m tot 2300m.
Ze komen voor in beekdalen met een rotsachtige ondergrond. In Nederland zijn roodsterretjes al meer dan 25 jaar op kwekerijen, bloeiend op pot, verkrijgbaar. De planten hebben kleine grasachtige bladeren en de bloemstelen zijn  5 tot 15 cm lang. Ze bloeien met sterachtige bloemen in vele kleuren tussen wit en rood(paars). De bloemblaadjes liggen in het midden van de bloem zo dicht op elkaar dat het lijkt of de bloem gesloten is (closed eye). Bloemorganen zoals meeldraden, stamper en vruchtbeginsel zijn dus verborgen in de bloem. 
Weer of geen weer, de roodsterretjes staan in mei, juni en juli met heldere kleuren te bloeien.

De bloei op de pot begint enkele weken nadat het blad begint te groeien. Bij enkele cultivars zijn de bloemen zelfs al eerder te zien dan de grasachtige bladeren. Bij andere cultivars komen de bladeren en bloemen tegelijk boven de grond. Roodsterretjes bloeien door tot in juli en/of begin augustus. Ook ná de bloei moet men de planten tot begin oktober als kuipplanten verzorgen, zodat de bolletjes voldoende reserves hebben om het jaar erop weer uitbundig te bloeien.

Het is een kleine knolletje die zich gemakkelijk vermeerderd, het is een alpine plantje. Hij is helaas bij ons niet winterhard. Om hem goed te laten overwinteren haalden wij ze op de kwekerij begin oktober volledig uit hun potjes, en legden ze in dozen binnen, waar ze DROOG konden overwinteren. Ze moeten niet persé uit de potgrond gehaald worden, maar wel zeer droog en vorstvrij overwinteren.

Verder heeft dit plantje een zeer doorlatende zure grond nodig en tijdens het groeiseizoen heel veel zon en voor een rotsplant toch ook regelmatig water.

Het beste is buiten te kweken in een (roodstenen) pot met grond die een beetje zuur is (azaleagrond) en een plaats in de zon. Van april tot september regelmatig water geven en ook wat bijmesten met bloembakkenmest voor bloeiende planten. Eind september geen water meer geven, de plant droog zetten tot het blad is verdord, op een vorstvrije plaats in aarde laten overwinteren. Heel de winter geen water geven. Eind februari/begin maart pot leeggooien en bolletjes eruit zoeken.
Jonge bolletjes er voorzichtig afscheuren en in verse aarde opnieuw oppotten. Op een lichte plaats opkweken en half april/begin mei weer naar buiten.
Oppassen voor nachtvorst.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 10 cm
Kleur
Winterhard
Neen
PH
Zuur
Vochtigheid
Vochtig
Licht
Zon
Evergreen
Bladverliezend