MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Citroengeranium

Groeit in 749 tuinen

Latijnse naam
Pelargonium graveolens
Hoogte
1 - 100 cm
Kleur
Winterhard
Neen
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladhoudend
Planten tags

Algemene omschrijving

Pelargonium graveolens is een soort Pelargonium. De plant staat ook bekend als citroenplant of citroengeranium. Het is een tot 1,3 m hoge struik met diep ingesneden, handvormig gelobde, grasgroene bladeren. Alle delen van de plant zijn viltig behaard. De bladeren ruiken naar rozen en citroen. De witte of roze bloemen groeien met vijf tot tien stuks aan elke bloemstengel. De bloemen hebben een op een veertje lijkende wijnrode tekening op de twee bovenste bloemblaadjes.

De soort komt van nature voor in Mozambique, Zimbabwe en in Transvaal en de Kaapprovincie in Zuid-Afrika. Hij groeit daar op vochtige plaatsen in de halfschaduw. De species heeft zeer fijn ingesneden blad. In België en Nederland is het de bekendste soort welriekende Pelargonium die als zodanig wordt verkocht. Hij kan als kamerplant worden gehouden en vanaf mei ook buiten worden gezet. De als "graveolens" aangeboden planten zijn echter meestal derivaten met een grovere bladvorm die voor een groot deel afstamt van de species.

De plant en een aantal van zijn cultivars die er sterk op gelijken als de P. x citrosmum, zijn de belangrijkste leverancier van “pelargonium-olie”, in de parfumindustrie een substituut voor de zeer dure rozenolie.

Berichten over deze plant