MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Amerikaanse sneeuwbal

Groeit in 15 tuinen

Latijnse naam
Viburnum trilobum
Hoogte
200 - 400 cm
Planten tags

Algemene omschrijving

Viburnum trilobum (American Cranberrybush Viburnum, American Cranberrybush, Kalyna or Highbush or High Bush Cranberry) is een Viburnum soort afkomstig van noordelijk Noord-Amerika. 

Ook al noemt deze struik "cranberry", het is geen cranberry of veenbes. De naam komt van de rode vruchten die ongelooflijk lijken op veenbessen en een zelfde smaak hebben.  De vruchten zijn ook gelijk met veenbessen rijp.  De vrucht is zuur en erg bitter, rijk aan vitmaine C en kan zo gegeten worden of men kan er jam of sauce van maken om te serveren bij vlees of wild.

Het is erg verwand met de europese variant, Viburnum opulus of Gelderse Roos waarvan de rode bessen niet kunnen gegeten worden.

De bladeren zijn gelijkaardig aan die van een esdoorn en verkleuren ook tot helderrood in de herfst. 

In de lente staat de struik vol met witte bloemen in klusters.  De bloemen worden bevrucht door insecten.  De vruchten zijn langwerpige rode druppels tot 1.5 cm lang met binnenin een platte witte pit.  Planten beginnen vruchten te geven na ongeveer 5 jaar.  Wanneer dieren, ook vogels de vruchten eten, deponeren zij de pitten in hun uitwerpselen op een andere plaats.

Berichten over deze plant