MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Blauwe knoop

Foto: Blauwe knoop
Foto: Blauwe knoop
Foto: Blauwe knoop

De blauwe knoop (Succisa pratensis, synoniem: Scabiosa succisa) is een vaste plant uit de kamperfoeliefamilie (Caprifoliaceae) . De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als algemeen voorkomend maar sterk afgenomen. Ook komt de plant voor op de Belgische Rode Lijst van planten. De blauwe knoop komt voor in de gematigde gebieden van Eurazië en wordt ook als sierplant gebruikt. Succisa betekent van onderen afgesneden.

De plant wordt 30-90 cm hoog en vormt een bladrozet. De onderste bladeren zijn lang- of lancetvormig en de bovenste stengelbladeren lancetvormig.

De blauwe knoop bloeit van juli tot september, zoals de naam al zegt, met 4-7 mm grote blauwe bloemen. Er komen echter ook gele exemplaren voor en soms zelfs geelachtig witte of roodachtige. De bloemhoofdjes zijn bij het begin van de bloei half bolvormig en worden later bolvormig. Het bijzondere omwindsel (buitenkelk) is ruw behaard en heeft vier eironde stekelpuntige tanden. Aan de kelk zitten vijf borstels.

Het éénhokkige vruchtbeginsel is onderstandig. De vrucht is een nootje.

De Blauwe knoop is een prachtige inheemse vaste plant voor vochtige grond, die zich daar overvloedig uitzaait, met donkerblauwe, ronde, scabiosa-achtige bloemen in augustus/september – bijen en vlinders zijn er verzot op! – 60 cm
Kleur: Blauw
Hoogte: 050-100cm
Bodem: Vochtige grond
Type: Vaste plant
Standplaats: Zon/halfschaduw
Toepassing: Borderplant
Gebruik: Bijen/vlinders
 

Eigenschappen

Hoogte
80 - 100 cm
Kleur