MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Haagwinde

Groeit in 282 tuinen

Latijnse naam
Convolvulus sepium
Andere benamingen
Calystegia sepium, pispotje
Hoogte
1 - 300 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend
Planten tags

Algemene omschrijving

Haagwinde

De haagwinde (Convolvulus sepium, synoniem: Calystegia sepium) is een vaste plant die behoort tot de windefamilie (Convolvulaceae) De plant vraagt een natte tot vochtige, voedselrijke grond waar flink wat zonlicht komt. Bovendien groeit de haagwinde graag omhoog naar het licht toe. De plant vormt ondergrondse wortelstokken. De stengels van de plant zijn rechtswindend en winden zich om andere planten of palen en omheiningen. De niet-windende stengel kan met de top in de grond dringen en daar een knolletje vormen, dat kan overwinteren en tot een nieuwe plant kan uitgroeien. De plant kan een hoogte van 1,5-3 m bereiken.

De bloeitijd is van juni tot de herfst. De bloemen bloeien maar een dag en sluiten zich als het donker wordt of als het gaat regenen. De bloemkroon is wit en varieert in grootte van 5-7 cm. De bloemkroon is vijfslippig. De vijf meeldraden zijn tot 25 mm lang en de helmknoppen 4-6 mm. Het vruchtbeginsel is bovenstandig en tweehokkig. De vrucht is een doosvrucht met één tot vier zaden.

De haagwinde onderscheidt zich van de akkerwinde doordat de steelbladen groot zijn en de kelk bedekken. Bij de haagwinde zitten geen en bij de akkerwinde wel twee korte, smalle (draadvormige) schutblaadjes halverwege de bloemsteel. Ze geuren iets naar vanille. Verder is de bloemkroon van de akkerwinde vijf of meer keer langer dan de kelk. Komt voor op natte tot vochtige, voedselrijke grond in rietlanden en ruigten, aan de rand van moerasbossen, in akkers, plantsoenen en tuinen.

De haagwinde is een hardnekkig onkruid. Vooral in stedelijke gebieden is de plant zonder herbiciden moeilijk te bestrijden doordat de plant steeds terugkomt uit de wortelstokken. In Nederland wordt de haagwinde ook wel pispotje genoemd naar de vorm van de bloem. Aan de andere kant zijn er duidelijk ook altijd liefhebbers van deze sierlijke plant geweest, die er de lieflijke naam lievevrouweglazeke aan gegeven hebben. 

Onderhoud

Door de stengels steeds weer te verwijderen zo gauw ze boven de grond komen wordt de haagwinde verzwakt. Na een aantal jaren volhouden verdwijnt ze dan uiteindelijk voor het grootste deel. Zorg in ieder geval dat de bloemen geen zaad kunnen vormen.

Gebruikt nooit een spade om de plant te verwijderen want ieder stukje wortel dat afbreekt groeit uit tot een nieuwe plant. Ga de wortels zoveel mogelijk na en gebruik een handharkje zodat afgebroken delen ook weer snel verwijderd kunnen worden.

Berichten over deze plant

  • Hedwig S.Hedwig S.
    Ik heb een haat-liefde verhouding met deze plant: haat voor de plekken waar ik hem niet wil hebben, liefde voor de tere schoonheid van de bloemen. Sinds ik ervan gehoord heb dat zij ook geneeskrachtig is voor het een of ander, mag ze blijven in een wilde hoek van mijn tuin... en heb ik zaden voor … Lees verder »
    Woensdag 6 Juni 2012 om 13:31
    •  2 reacties
    • Eddy C. Eddy C. Bedankt voor het aanbod Hedwig maar ik ga passen!-) Hier in mijn eigen tuin heb ik er geen maar in mijn vroegere tuin bij mijn moeder staat hij op sommige plaatsen in overvloed ondanks dat hij … Lees verder »
      Woensdag 6 Juni 2012 om 20:34
    • Els M. Els M. Overal moet ik ze uittrekken: ja perfecte bodem hier voor haagwinde; evenveel onbegonnen werk als zevenblad verwijderen maar een kleine troost: mooie witte bloemen in de zomer, tussen mijn dorre … Lees verder »
      Woensdag 6 Juni 2012 om 21:48