MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Buxus Buxus +

Groeit in 33827 tuinen

Latijnse naam
Buxus sempervirens
Andere benamingen
Heggenpalm, palmboompje, buks, buksus
Hoogte
1 - 80 cm
Winterhard
Ja
PH
Kalkrijk
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon
Evergreen
Bladhoudend

Algemene omschrijving

Palmboomje, Buks en Heggenpalm zijn maar enkele volksnamen voor de Buxus. De meest gebruikte Buxus in onze tuin is Buxus Sempervirens. Op dit moment is Buxus erg populair. Nagenoeg in iedere tuin vindt men wel een buxus. Meestal aanwezig als bol, piramide of haag. Wanneer je door een van de populaire nieuwbouwwijken van de laatste jaren rijdt, zie je ook de buxus vaak gebruikt als statussymbool. Twee grote bollen, piramiden, spiralen of twee vormsnoei-figuren bij de entree van de voordeur. Ook restaurants en hotels maken veelvuldig gebruik van de buxus.


Met de juiste voeding en verzorging kan een buxus in pot jaren mee en geeft zomer en winter een chique uitstraling. Men kan onderhand wel spreken van een rage. Tuincentra spelen  daar graag op in en bieden buxus in allerlei maten en vormen aan tegen vaak hoge prijzen. Zelf opkweken kan natuurlijk ook, maar voor bijvoorbeeld een redelijk grote vormsnoei-figuur heeft men wel tien jaar nodig om deze te vormen. Wilt u beginnen met vormsnoei, dan is daar wel enige geduld voor nodig. De meeste mensen hebben het geduld en creativiteit niet om tot vormcreaties te komen. Gelukkig zijn er professionele kwekers en hobbyisten die zich met vormsnoei bezig houden, zodat deze volop bij de tuincentra te koop zijn.


Buxus heeft de naam langzaam te groeien te groeien. Maar de echte liefhebbers weten dat bij een goede bemesting en gunstige omstandigheden in de volle grond de plant wel 15 cm per jaar kan groeien. Met een beetje geduld hebt u na een jaar of 5 al een redelijke haag. Dit is dan wel vaak het meest waardevolle blikvanger in uw tuin. Buxus groeit prima in de zon, maar ook in de schaduw is het een zeer waardevolle plant. Vooral in de winter is de buxus door z'n donkergroene kleur en strak uiterlijk een opvallende struik. 

Snoeien = 

Berichten over deze plant