Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Peper 'Madame Jeanette'

Foto: Peper 'Madame Jeanette'

Madame Jeanette is een hete gele Surinaamse chilipeper-cultivar, die vaak wordt verwisseld met de Adjuma. Beide variëteiten behoren net als de Mexicaanse Habanero tot de soort Capsicum chinense.

De vruchten van Madame Jeanette zijn langer dan de wat meer gedrongen Adjuma's (die in supermarkten vaak als Madame Jeanette worden verkocht), de rijpe vruchten zijn geel en ongeveer even scherp als de oranje Habanero. (150.000 - 325.000 Scoville-eenheden)

Oorspronkelijk komt Madame Jeanette uit Suriname en schijnt vernoemd te zijn naar een hete dame uit Paramaribo. Deze dame oefende het oudste beroep van de wereld vurig uit. Deze frommelige, gele chilipeper is nauw verwant aan de Habanero en is net zo heet. Het aroma is echter veel sterker en wordt daardoor veelvuldig in de Surinaamse en Antilliaanse keuken gebruikt. Deze hete dame wordt vaak in haar geheel in gerechten gegooid.

Zaaien: Binnen zaaien van januari tot maart. De zaadjes 12 uur voorweken. Oppervlakkig zaaien (max 0,5 cm) en tot ontkiemen de trays afdekken met folie. vochtig houden niet te nat. Zaadjes kiemen tussen 10-21 dagen bij 25-30 graden. Na ontkiemen folie verwijderen. Na eerste 2 paar echte bladeren verplanten. Plantafstand 60 cm. 
Tip: je kunt 2 zaadjes bij elkaar zaaien voor meer oogst. De zaailingen moeten verpot worden in diepe potten. De wortels zijn kwetsbaar dus voorzichtig. Doet het erg goed in potten van 15l. Je kunt ze dan makkelijk verplaatsen en zelfs nog een periode binnen door oogsten.

Eigenschappen

Hoogte
1 cm
Kleur
  •   
Winterhard
Neen
Licht
Zon