MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!
Foto: Zoete kers

Groeit in 2629 tuinen

Latijnse naam
Prunus avium
Andere benamingen
Kersenboom, Boskriek, Kriek, Limburgse boskriek, Wilde kers, Cerasus avium (L.) Moench, Cerasus nigra Mill., Cerasus sylvestris
Hoogte
+ 4m
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Zuur
Vochtigheid
Normaal, Vochtig
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend

Algemene omschrijving

Bloei

De zoete kers bloeit met prachtige witte bloemen. Jammer genoeg duurt de bloei niet superlang, meestal twee weken. Dus geniet ervan wanneer het kan! De bloei start in midden april / begin mei. Tijdens de bloei komen de bladeren tegelijkertijd met de bloemen uit de knoppen. De Prunus Avuim kan zichzelf niet bestuiven, daar hebben we de vogeltjes en bijen voor nodig. 

Snoeien

Je kunt de Prunus Avium op twee momenten in het jaar snoeien. Dit kan of na de bloei of na de oogst. Je kunt de kersenboom het beste na de oogst snoeien, dan is het buiten nog een stuk warmer en kan de boom goed helen van de snoeiwonden. Bij een zoete kers hoef je niet superheftig te snoeien. De takken die niet meer vruchtdragend zijn kun je snoeien tot de boomstam. Bij andere takken laat je nog een paar centimeter staan om de kans op ziektes te verminderen. 

Familie

De zoete kers is dus het zusje van de zure kers. De zoete wordt vaak groter dan de zure. Ook behoren ze tot de rozenfamilie. De herkomst van de zoete kers is niet helemaal duidelijk. waarschijnlijk komen de zoete en zure kers uit Zuid-Oost Europa en West-Azië. Dit is niet 100% zeker, dat maakt het wel weer interessant! 

heesters en bomen

K

Tuiny Forest

Kersenbomen stellen weinig eisen aan de grond. Hij groeit meestal goed en gezond. Of de boom het naar zijn zin heeft kan men zien aan de stam. Deze behoort glad te zijn. Is hij knoestig, dan mankeert er iets aan de grond, de waterhuishouding of aan de bemesting.

Kersen snoeit men best in de zomer na de oogst. Tijdig snoeien voorkomt dat men later dikke takken moet verwijderen, waardoor grote wonden ontstaan. Een te dichte kroon moet echter worden uitgedund ook als het al oudere takken zijn. Daarom is het beter bij het opkweken jonge takken die te veel zijn geheel weg te snoeien. Andere takken krijgen hierdoor voldoende ruimte om uit te groeien.

Berichten over deze plant