MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Loodkruid

Foto: Loodkruid
Foto: Loodkruid
Foto: Loodkruid

Afkomstig uit Noord-China. Groeit graag in voedzame, goede tuingrond.Een prima bodembedekker die ondergrondse uitlopers vormt. Het resultaat is een keurig gesloten gewas dat ook grote vakken vrij snel begroeit. Bloeit in augustus en september. Snoeien is niet nodig. De plant is niet erg winterhard, dus een goed winterdek is absoluut nodig. De plant blijft zonder bovengrondse delen over, dus er kan al eind november worden afgedekt. Dat dek kan tot maart blijven. Vermeerderen door delen of stekken in het voorjaar.

Loodkruid, Ceratostigma plumbaginoides, komt niet alleen als tuinplant voor; het is ook verwilderd in Italië en Frankrijk te vinden.
[Ceratostigma plumbaginoides]
Loodkruid heeft kobaltblauwe bloemen die uit bundeltjes te voorschijn komen
Oorspronkelijk is de plant uit Noord-China geïmporteerd. In gematigde zones groeit en bloeit de plant op z'n best.

Het is een plant die goed tegen droogte kan; de bodem moet dan wel lemig zijn of uit kalkrijk zand bestaan. In de naherfst moet de plant met een dunne mulchlaag worden toegedekt. Nog jong is loodkruid licht vorstgevoelig. Oudere planten die al wat langer op hun plek staan, lijden nauwelijks onder de vorst. Loodkruid moet wel op een zonnige plaats worden geplant. Omdat loodkruid zo goed tegen droogte kan, is het goed te gebruiken op hogere gedeelten in een rotstuin en vooral ook in een bak die aan de gevel is gemetseld. Je ziet wel van die huizen uit de jaren dertig, waarbij dat vaak het geval is. In een bak op het balkon zal het ook goed kunnen. Veel van loodkruid bij elkaar steelt de show. Een lastige plek in de tuin of een helling, die door droogte wordt geteisterd, leent zich er goed voor om deze bodembedekker eens te proberen.

Rood met blauw
In september begint loodkruid te bloeien. Het blad begint dan met de verkleuring van groen naar rood. De stengels hebben al vanaf het uitlopen een rode gloed. Een mooiere combinatie is nauwelijks voorstelbaar. Het aardige van loodkruid is nu eenmaal dat de bloei zo laat komt. Op een moment dat de meeste vaste planten er zo'n beetje de brui aangeven, begint de bloei van loodkruid en dan ook nog eens in combinatie met een fraaie herfstkleur.

De bloemen zijn diepblauw met het frisse, intense blauw van gentiaan. De bloemen zitten in bundels bij elkaar. Het kelkblad is violetkleurig. Zodra de bloem gaat bloeien, groeit hij op een lang rozerood buisje uit het bundeltje. De bloei loopt door tot ver in oktober.
Het blad is omgekeerd eirond van vorm en fijn gewimperd. De plant wordt 30 - 50 cm hoog en zo'n 45 cm breed. De breedtegroei komt uit de kruipende wortelstok(ken). Vermeerdering door scheuren of stekken. De gescheurde scheuten komen het volgende jaar pas goed tot ontwikkeling.

bron: http://www.neerlandstuin.nl/planten/ceratostigma.html

Eigenschappen

Hoogte
20 - 30 cm
Kleur
Winterhard
Ja, Matig
PH
Kalkrijk, Neutraal
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw
Evergreen
Bladverliezend