MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Bosrank 'Little Nell'

Clematis viticella 'Little Nell'

Foto: Bosrank 'Little Nell'

Algemene omschrijving

Beste planttijd:

De meeste clematissen worden in pot aangeboden en kunnen het hele jaar aangeplant worden. De beste periode om dit te doen is van september tot einde mei. Indien u aanplant in het voorjaar of de zomer moet u ervoor zorgen dat u voldoende water geeft, daar uw plant in een warme zomer kan uitdrogen en afsterven. Indien u aanplant in het najaar kiemt uw plant nog door de warme grond en heeft zo minder last van droogte het volgende jaar.

Aankoop van clematis:

U kiest best voor een clematis in een 2 liter pot daar het wortelgestel hiervan beter ontwikkeld is en zo een grotere buffer vormt om de eerste dagen niet uit te drogen. Ze hebben ook meerdere stengels. Planten in kleine potjes hebben minder wortels, geven minder stengels en hebben hierdoor bijna geen kans op slagen. Indien uw pas aangekochte plant volop in bloem staat, kiest u er best voor hem terug te snoeien. Zo zal de bloei uw plant niet uitputten en kan hij zich volop concentreren op het ontwikkelen van zijn wortelgestel en groei. Deze snoei helpt tevens bij het mooi vertakken waardoor de bloei het jaar nadien veel uitbundiger zal zijn!

Aanplanten in volle grond:

Goed begonnen is half gewonnen. Daarom is een zorgvuldige voorbereiding uiterst belangrijk. De plaats van het plantgat is van groot belang om ervoor te zorgen dat er voldoende regenwater aan de voet kan komen en zo de kluit niet snel uitdroogt. Omdat de grond - die zich dicht tegen een muur of onder een boom bevindt - zeer droog is en weinig regenwater krijgt, graaf je best het plantgat ongeveer 40 cm. ervandaan. Maak nu een plantgat van 40 cm.diep en 40 cm.breed. De helft van de aarde doen we weg en gebruiken we niet. Met de andere helft maken we een mengeling van humus, een goede potgrond en een handvol gedroogde koemest of meststof speciaal voor clematissen. Dit om ervoor te zorgen dat we een rijke en luchtige grond hebben. Nu kan het aanplanten beginnen. Alvorens dit te doen dompelen we de plant gedurende 10 minuten onder in een emmer water om ervoor te zorgen dat hij gedurende de eerste dagen zeker niet zal uitdrogen. Afhankelijk van welke variëteit u gekocht heeft dient u de plant dieper of juist gelijk met de aarde van de pot aan te planten. Indien uw plant een variëteit is uit de groep montana, alpina, macropetala, armandii of heracleifolia, behoudt u de diepte zoals hij in de pot stond. Indien hij uit de andere groepen komt ( viticella, diversifolia, texensis, tangutica, orientalis, integrifolia) dan moet u uw plant 15 cm. dieper planten, m.a.w. 15 cm. van het groen moet mee onder de grond. Dit om ervoor te zorgen dat er zich in het volgend voorjaar nieuwe grondscheuten vormen. Richt bij het planten uw clematis schuin in de richting van een steun die hij nodig heeft om zich aan vast te hechten. Maak nu het plantgat dicht en druk lichtjes aan met de hand. . Om de wortel van de plant te beschermen tegen uitdroging kan een bodembedekkend plantje aan de voet geplant worden. Vergeet niet gedurende het eerste jaar voldoende water te geven (normaal 2 keer per week een flinke scheut). Als het echt begint te zomeren met warme temperaturen geeft u best uw clematis elke dag water. Droogte is één van de grootste vijanden van elke clematis.
 

Wanneer u kiest om meerdere clematissen op éénzelfde plaats te planten laat u best 40 cm. tussen de twee wortelkluiten. Dit om ervoor te zorgen dat de beide planten voldoende wortelruimte hebben om te kunnen ontwikkelen.

Steun om clematis te laten klimmen:

Clematis hecht zich niet zelf aan baksteen of beton zoals bijvoorbeeld wilde wingerd wel doet. Je hebt een steun nodig om je clematis tegen te laten groeien waar hij zich kan omwinden. Dit kan je doen door bijvoorbeeld elke 40 cm. draden te spannen. Je kiest best voor een geplastificeerde draad zodat je plant niet gekwetst wordt (een gekwetste plant is vatbaarder voor ziekten). Je kan ook kiezen voor een breed mazige geplastificeerde draad die meestal gebruikt wordt om tuinen af te spannen. Deze zijn meestal te koop op rollen van enkele meters. Zorg dat er voldoende ruimte is tussen de draad en de muur (2 cm.) zodat de clematis nog met zijn bladsteel om deze draad kan draaien. Kies je voor een houten klimrek, zorg er dan voor dat de latjes van het rekje niet te dik zijn (max. 2 cm). Clematis in de border of pot kan je laten klimmen in enkele takken uit het bos die je in de aarde steekt en boven samenbindt in een punt met wat touw, dit geeft een natuurlijk uitzicht. Laat je nooit verleiden door de spiraalvormige stangen die te koop worden aangeboden. Deze zijn naar ons inziens niet echt geschikt om je plant op te laten klimmen. Hij geeft te weinig steun voor het aantal stengels dat zich zal vormen en de plant kan er afschuiven.

Na het aanplanten:

Hou er rekening mee dat een clematis het eerste jaar niet altijd zijn volle pracht zal tonen. Dit is zeker zo bij grootbloemige variëteiten. Na het eerste of zelfs het tweede jaar is een grootbloemige clematis pas echt op z'n mooist.

Vereisten

Bij de aanplanting:

Tijdens het aanplanten is het aangeraden om een kleine hoeveelheid gedroogde koemest in korrelvorm bij in het plantgat te mengen. Je kan ook kiezen voor goed verteerd stalmest maar zorg dan dat de wortel van de plant zeker hiermee niet in aanraking komt omdat dan de wortel zou kunnen verbranden. Mocht je dus kiezen voor stalmest maak dan je plantgat wat dieper en leg deze dan eerst in het plantgat met daarna nog een laag grond erop alvorens je plant in het plantgat te plaatsen.
Tijdens het groeiproces:

Clematis is een explosieve plant. Denk maar aan de korte tijd die ze nodig hebben om na hun snoeibeurt terug drie tot vier meter hoog te worden en aan de vele bloemknoppen die zich daarna vormen. Daarom hebben ze tijdens hun groeiperiode nood aan heel wat voedsel. Vanaf de maand maart kan je wat meststof strooien. Een universele meststof zoals gedroogde koemest in korrels is uiterst geschikt en verbetert tevens nog eens de bodemstructuur. Er bestaan nu ook speciale pakketen van samengestelde meststoffen die zeker de moeite waard zijn als je maar enkel planten in je tuin hebt staan. Indien het om heel wat meer exemplaren gaat kan je beter kiezen voor een samengestelde meststof die meestal in zakken van 25 kg worden aangeboden. Om te weten welke hoeveelheid je moet strooien volg je best de aanwijzingen van de fabrikant. Ook kan je bij het gieten vloeibare meststof gebruiken, bijvoorbeeld meststof voor rozen. Het bemesten gebeurt altijd rond de wortel van de clematis en niet op de wortel daar dit voor verbranding kan zorgen.

Tijdens de bloeiperiode:

Tijdens de bloeperiode is het niet meer aangeraden nog eens extra te bemesten. Indien je toch zou bemesten tijdens de bloeiperiode zal dit de bloeiperiode verkorten en zal de bladgroei zich explosief gedragen en de bloei zal zelfs in extreme omstandigheden weg blijven.

Na de bloeiperiode:

Na de bloeiperiode kan je best weer wat meststof gaan toedienen maar dan in een kleine hoeveelheid.Zorg ervoor dat er in deze meststof geen hoog percentage stikstof aanwezig is daar dit nadelig zal zijn om de plant in winterrust te laten gaan.

Tijdens de winter en in het vroege voorjaar:

Tijdens de winter kan je opteren om een mulchlaag aan te brengen. Deze zal later in het voorjaar en tijdens het groeiproces de nodige voeding aan de plant geven die nodig is om de groei en de bloei tot een succes te laten verlopen. Een laag (ongeveer 10 cm.) goed verteerde stalmest of een laag compost van zeer goede kwaliteit kan je rondom de wortel aanbrengen.
 

Onderhoud

Het juist snoeien van een clematis bezorgt zelfs de meest doorwinterde tuinliefhebber regelmatig zorgen. Zo gebeurt het vaak dat bij de aanplanting van een nieuwe clematis het naamkaartje verloren gaat en men nog moeilijk de correcte snoeiwijze kan bepalen. Nochtans is het snoeien van een clematis niet zo een overkomelijke opdracht en leidt een verkeerde snoeiwijze bijna nooit tot het verlies van uw nieuw aangekochte plant. Het ergste wat u kan overkomen is dat de clematis hetzelfde jaar niet meer gaat bloeien, maar mag het een troost dan zijn dat uw plant beter vertakt is en het jaar nadien meer bloem zal geven. Om de juiste snoeimethode vast te stellen is het van belang de clematis in de juiste snoeigroep onder te brengen. We onderscheiden drie groepen:

Groep 1:

Tot deze groep behoren de kleinbloemige clematissen die vroeg in het jaar bloeien, van januari tot mei. Hiertoe behoren de alpina's, macropetala's, chrysocoma en montana, de groenblijvende armandii, cirrhosa en forsterii. Deze varieteiten bloeien op takken die gevormd werden tijdens de zomer van het vorige jaar, m.a.w. op overwinterd, meerjarig hout. Indien u deze groep snoeit in de herfst, winter of in het vroege voorjaar zal u de meeste bloemen letterlijk wegsnoeien. Als algemene regel kan men stellen dat clematissen die tot deze groep behoren niet teruggesnoeid moeten worden. Nochtans kan u een lichte snoei toepassen direct na de bloeiperiode (Bv tot max 1/3 wegsnoeien + alle dode takken). Dit is vooral aanbevolen gedurende de eerste jaren om een goede vertakkin van de clematis te bevorderen of jaarlijks om sterk groeiende soorten binnen de perken te houden (bv montana en armandii). Drastisch terugsnoeien in dikke houterige takken is af te raden, de ontstane wonden vormen een broeihaard voor schimmelziekten en het gevaar bestaat dat uw plant deze eenmalige ingreep niet te boven zou komen.

Groep 2:

Hiertoe behoren de grootbloemige hybride-clematissen (The President, Nelly Moser, ...) die in het voorjaar bloeien (mei-juni) en de dubbelbloemige (Multi Blue, Vyvyan Pennell,... ). Deze variëteiten vragen een lichte snoeibeurt en snoeit u het best 1 meter boven de grond af. (laat dus nog 1 meter staan) om te vermijden dat de bloemen zich boven aan de plant vormen en de clematis onderaan kaal wordt. Na een lichte snoei gaan zich onderaan nieuwe scheuten ontwikkelen, zodat de clematis ook onderaan mooi groen blijft. De vuistregel die u bij deze groep moet hanteren, is dat de bloemen tijdens de eerste bloeiperiode vooral gevormd worden op het hout van het vorige seizoen. Indien men deze variëteiten in maart te drastisch gaat terugsnoeien, gaat men bijgevolg de bloeiperiode verlaten en gaan de bloemen iets kleiner en minder talrijk zijn. Dit geldt zeker voor de dubbelbloemige waar dan bloemen gevormd worden die minder gevuld zijn. Qua tijdstip raden wij aan deze variëteiten in juni na de eerste bloeiperiode terug te snoeien tot op 1 meter van de grond en niet in maart zoals vermeld in de meeste literatuur. Hierdoor verkrijgt u de typische bloemvorm en grootte, eigen aan de door u gekozen variëteit, en stimuleert u een rijkere herbloei.

Groep 3:

In deze groep worden de grootbloemige, hybride-clematissen (Jackmanii) die in de zomer bloeien ondergebracht, samen met de kleinbloemige viticellas, orientalis, diversifolia en texensis. Deze variëteiten bloeien later op het jaar op nieuw gevormde scheuten. U hebt er alle baat bij deze clematissen begin maart sterk terug te snoeien. Direct na deze ingrijpende snoeibeurt zal uw clematis sterke nieuwe scheuten en bloemknoppen vormen en zal u beloond worden met een gezonde groene plant die een massa bloemen zal produceren tijdens het komende seizoen. Men snoeit terug tot het eerste dikke paar groeiknoppen. (bv. men laat 50 cm van de grond staan).
Nieuw aangeplante clematissen:

Alle nieuw aangeplante clematissen (behalve de kruidachtige en groenblijvende) worden best goed gesnoeid tijdens het voorjaar volgend op de aanplanting. Vermijd een snoeibeurt direct na de aanplanting. Wacht het volgende voorjaar af. Snoei terug tot boven het eerste paar, dikke goed ontwikkelde knoppen. Hierdoor verkrijgt u een goed ontwikkelde plant met een gezond wortelgestel en zullen veel nieuwe scheuten vanuit de grond verschijnen. Vervolgens kan u uw plant tijdens het groeiseizoen lichtjes toppen om een goede vertakking te bekomen. Dit geldt zeker voor de grootbloemige variëteiten.

Eigenschappen

Hoogte
1 - 300 cm
Kleur
Winterhard
Ja
PH
Kalkrijk
Vochtigheid
Normaal
Licht
Zon, halfschaduw, Schaduw
Evergreen
Bladverliezend