Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Foto: Kruisbes

Foto: Kruisbes

De stekelbes (ook knoesel genoemd) stelt weinig eisen aan grond en standplaats, wel hebben ze een lichte voorkeur voor vochtige grond. Half schaduw wordt goed verdragen. De bessen komen aan het éénjarig hout en zijn rijp vanaf einde juni.

Het snoeien bestaat uit uitdunnen en insnoeien. Fel afhangende takken wegsnoeien, de sterkste laten staan. Plantafstand bedraagt 1 tot 1.50m.

Snoeien
Ieder jaar moet na de winter, voordat de ogen/knoppen uitlopen, worden gesnoeid. Snoeien bevordert de productiviteit van de struik en zorgt ervoor dat die open blijft, zodat er voldoende (zon)licht bij kan komen. In een te dichte struik schimmelen bladeren en vruchten veel sneller en dat is iets wat vooral niet moet gebeuren.
Bij het snoeien van de kruisbes moeten er sporen worden gevormd. Sporen ontstaan door alle zijscheutjes, die op de hoofdstengel(s) staan, terug te knippen tot op 3 - 4 knoppen. Uit deze sporen lopen in het voorjaar de nieuwe scheuten, die vrucht zullen dragen. De hoofdscheut zelf wordt met ongeveer eenderde ingekort. Takjes met veel bloemknoppen worden zoveel mogelijk gehandhaafd. Bloemknoppen zijn dikker dan bladknoppen.
Na de snoeibeurt kan een NPK-kunstmestgift worden gegeven. De meststof moet een zo hoog mogelijk gehalte (in %) kali (K) bevatten.
 

Eigenschappen

Hoogte
1 - 60 cm
Winterhard
Ja

In de webshop